Volledig scherm
Veldleeuwerik © Thinkstock

'Illegale handel inheemse vogels escaleert'

NIJMEGEN - De illegale handel in vogels die in de vrije natuur voorkomen – zoals sijsjes, vinken en zelf mussen – is sinds de vogelgriepuitbraak volgens de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming geëscaleerd.

Volgens dierencriminoloog Daan van Uhm van de Universiteit van Utrecht geldt dat ook voor exotische vogels. De vogelgriep in 2006 en 2007 maakte een einde aan de grootschalige import van dit soort vogels. De illegale handel is in dit gat gesproken.

Handel
Handelen in inheemse vogels mag alleen als die in gevangenschap geboren zijn. Dat is te controleren aan een door een van de vogelbonden afgegeven ring om het pootje. Maar daarmee wordt op grote schaal de hand gelicht, bevestigen inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming, die volières en dierenwinkels op illegale vogels controleren.

Valse ring
Wilde vogels worden gevangen met lijmstokken, mistnetten, klepkooien en lokvogels. Ook worden nestkasten leeggehaald en de jonge vogels voorzien van een valse ring, voor een paar dubbeltjes op internet te koop. „Onze bossen worden leeggeroofd", zegt een van de inspecteurs. Liefhebbers betalen voor een inheemse vogel bedragen van een paar tientjes voor een mus, sijsje of kerkuil tot tussen de 750 en duizend euro voor een koppel pestvogeltjes of kleine bonte spechten.