Volledig scherm
Trein van Abellio, type FLIRT3, tijdens de testperiode. © Stefan Geertsen

In 2017 elk uur een trein tussen Arnhem en Düsseldorf

ARNHEM - NS-dochter Abellio verzorgt vanaf 2017 definitief een grensoverschrijdende, regionale treinverbinding tussen Nederland en Duitsland.

Tussen 05.00 uur en 23.00 uur vertrekt er in de loop van 2017 elk uur een trein. De spoorwegvervoerder begint in december 2016 met een dienst tussen Düsseldorf en Emmerich via Oberhausen. In de loop van 2017 trekt Abellio de lijn door naar Arnhem.

ACM
Sinds de invoering van de nieuwe Spoorwegwet moeten vervoerders een mogelijke nieuwe treindienst vooraf melden aan Autoriteit Consument & Markt (ACM). Albellio heeft dat enkele maanden geleden gedaan. Andere betrokken partijen kregen na de melding de kans de autoriteit te vragen onderzoek te doen naar de gevolgen van deze nieuwe treindienst op de bestaande concessies.

Nederland
Wanneer de verbinding vanuit Emmerich is doorgetrokken tot Arnhem, rijdt er het grootste deel van de dag elk uur een trein. Dit levert een flinke verbetering op van het aantal mogelijkheden voor reizigers om in die regio met de trein tussen verschillende Nederlandse en Duitse locaties te reizen. In Nederland stopt de trein overigens alleen in Arnhem en Zevenaar. Hier rijden ook de vervoerders Arriva en Breng.

Duitsland
In Duitsland stopt de trein op de stations Emmerich, Praest, Millingen, Empel-Rees, Haldern, Mehrhoog, Wesel-Feldmark, Wesel, Friedrichsfeld, Voerde, Dinslaken, Ob-Holten, Ob-Sterkrade, Oberhausen Hbf, Duisburg Haubtbahnhof, Düsseldorf Flughafen en Düsseldorf Hauptbahnhof. 

FLIRT3
Abellio Germany, de Duitse tak van het bedrijf, heeft verschillende nieuwe FLIRT3-treinen aangeschaft, waarmee de vervoerder wil gaan rijden op de Niederrhein-route, waar ook deze verbinding bij hoort. Bij de presentatie van de nieuwe treinen in juni zei Ronald Lünser, managing director Abellio Noordrijn-Westfalen: „Wij zijn verheugd, dat wij als Abellio snel in staat zullen zijn om voor de eerste keer grensoverschrijdend vervoer aan te bieden in Nederland en als zodanig het transport voor reizigers in beide landen fors kunnen verbeteren.”