Volledig scherm
Dennis Xhofleer doet een oefening in het Calisthenicspark. © Bert Beelen

In twee jaar een echte spierbundel door calisthenics

NIJMEGEN - Hij was twee jaar geleden nog maar een mager mannetje van krap 63 kilo. Inmiddels is Dennis Xhofleer (21) uit het Waterkwartier in Nijmegen bijna twintig kilo zwaarder en uitgegroeid tot een echte spierbundel.

Hoe dat kan? Door de steeds populairder wordende sport 'calisthenics': een vorm van fitness gericht op kracht en techniek, waarbij je oefeningen doet met je eigen lichaamsgewicht.

Video's
Via video's op YouTube kwam hij vorig jaar in aanraking met de sport. „Ik was al ruim een half jaar niet bezig met sporten en was een tijdje echt niet tevreden met m'n lijf. Opeens zag ik een motivatievideo voorbijkomen uit Amerika, waar die sport al heel lang bekend is. Dat moet ik ook gaan doen, bedacht ik me”, zegt Xhofleer.

Park
Samen met zijn neefje begon hij daarom met 'calisthenics', in een speeltuintje van een parkje in Lindenholt. „Na een paar keer kwamen we ook andere jongens tegen. Al snel zijn we met z'n allen samen gaan sporten en nu hebben we een vast groepje van zo'n zes jongens”, zegt Xhofleer. „Omdat er maar heel weinig faciliteiten waren in het park om oefeningen mee te doen, zijn we naar de gemeente gestapt. Zij hebben van het park aan de Weteringweg ongeveer een jaar geleden een officieel 'calisthenicspark' gemaakt met geschikte rekken.”

Bar Brothers
Samen met enkele trainingsmaatjes richtte Xhofleer vorig jaar de beweging Bar Brothers Netherlands op, te volgen op YouTube, Instagram en Facebook. Xhofleer en zijn vrienden nemen hiervoor trainingsvideo's op, die iedereen kan zien. „Met Bar Brothers willen we de sport steeds bekender maken. Je kunt het zien als een soort beweging, waarbij iedereen zich aan kan sluiten. We posten om de paar dagen nieuwe trainingsvideo's. Daar krijgen we reacties van over de hele wereld op.”

Bekijk hieronder een video waarin Xhofleer basisoefeningen van calisthenics uitlegt. 

This week how to start with calisthenics! ⇨ Thanks for the subscribe! Every week new routines! ⇨ Our website: http://www.barbrothersnetherlands.com/ ⇩ Look below for more motivation! ⇩ News and more: ↪ Instagram: https://www.instagram.com/barbrothersnetherlands ↪ Personal Instagram: https://www.instagram.com/dennisxhofleer ↪Facebook: https://www.facebook.com/pages/Bar-Brothers-Netherlands/563132313804204 Bar Brothers Salute!