Volledig scherm
Statushouders. © ANP

Intensievere begeleiding statushouders in Arnhem

ARNHEM - Arnhemse asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) gaan eerder, intensiever en langer begeleid worden. De gemeente gaat teams maken die statushouders begeleiden op het gebied van zorg en werk.

„We willen dat nieuwe Arnhemmers snel een bijdrage gaan leveren aan de stad", zegt wethouder Vluchtelingenbeleid Anja Haga. „Dat is goed voor henzelf. En ook voor de stad. Om geen tijd te verliezen is in Arnhem gekozen voor een nieuwe aanpak van statushouders, waarbij zowel diensten binnen de gemeente, als externe partners betrokken zijn."

Uitbreiding
In de teams zitten ambtenaren en medewerkers van vluchtelingenwerk. Woningbouwcorporaties en vrijwilligersorganisaties zoals Arnhem voor Vluchtelingen worden nauw betrokken. De begeleiding vanuit Vluchtelingenwerk wordt uitgebreid van acht naar achttien maanden en kan nu al in de opvang beginnen. Dat geldt voor statushouders die nog in een opvang wonen maar wel aan Arnhem zijn gekoppeld.

Onderwijs
Verder wordt geïnvesteerd in de doorstroommogelijkheden naar onderwijs. De gemeente Arnhem sluit een convenant met het Universitair Asiel Fonds (UAF).

Dit jaar zijn ruim 1.100 vluchtelingen opgevangen op verschillende locaties in de stad. In 2016 worden 389 statushouders nieuwe inwoners en vangt Arnhem tevens negentig minderjarige statushouders op. De begeleiding van statushouders wordt voor een groot deel gefinancierd door de landelijke overheid.