Volledig scherm
'Ir. Jan Willem Tellegen' arriveert bij het Arnhemse stadhuis. Foto Rolf Hensel

'Jan Willem Tellegen' bij debat over toekomst Meinerswijk

ARNHEM - Ir. Jan Willem Tellegen heeft maandagavond zijn opwachting gemaakt bij het raadsdebat over Stadsblokken-Meinerswijk in Arnhem. Tellegen was in 1899 mede verantwoordelijk voor de aankoop van Landgoed Sonsbeek door de gemeente Arnhem.

Tellegen, gespeeld door de Arnhemse acteur Bert van de Veerdonk, arriveerde in vol ornaat, in een koets met 2 paarden, bij het stadhuis om in de gemeenteraad het protest tegen woningbouw in Stadsblokken en Meinerswijk kracht bij te zetten.

Vermogen
In zijn Arnhemse tijd, eind 19e eeuw, was de in 1921 overleden ingenieur namelijk de drijvende kracht achter de aankoop van Landgoed Sonsbeek. Arnhem telde er in 1899 850.000 gulden (zo'n 386.000 euro) voor neer, een vermogen in die tijd. Park Sonsbeek is het resultaat van die actie.

Gratis
Het plan voor Stadsblokken en Meinerswijk waarover de raad maandagavond voor het eerst sprak, behelst recreatieve voorzieningen, ruimte voor evenementen, cultuurhistorie en natuur. Arnhem kan de groene delen gratis krijgen, maar moet dan wel instemmen met de realisatie van 250 tot 350 woningen.

23 Arnhemmers spraken voorafgaand aan de vergadering in.