Volledig scherm
De brouwers aan het werk in hun brouwerij. foto DG

Jonge bierbrouwers willen internationaal met Katjelam

NIJMEGEN - In razend tempo vullen Mattias Terpstra (24) en Vincent Gerritsen (26) tientallen lege flessen met bier. „Ze moeten nog wel een tijdje rijpen hoor, voor ze te drinken zijn”, zegt Gerritsen. De jonge brouwers uit Nijmegen zijn bezig hun net gebrouwen Flemish Rye in flessen te doen, een van de vele bieren die ze brouwen in hun eigen brouwerij in het Honigcomplex in Nijmegen.

Daar produceren ze hun eigen, vaak experimentele bier onder het merk Katjelam. „Nu nog 100 liter per week, maar we houden de vraag niet bij. De vraag uit het hele land is wel dertig keer groter. We breiden de capaciteit dit jaar nog uit naar 1.200 liter per dag”, zegt Gerritsen tussen de ketels en vaten vol gist.

Fulltime baan
Dat de bierliefhebbers een fulltime baan zouden overhouden aan bier brouwen, hadden ze een jaar of vijf terug niet gedacht. De twee, toen beide nog natuurkundestudent, gingen bij de brouwcommissie van hun studievereniging. Terpstra: „Ik heb altijd interesse gehad in waar producten die je eet en drinkt vandaan komen. We begonnen vanaf nul met een rvs-keteltje en lazen op fora hoe dat brouwen in z'n werk ging.”

Experimenteren
De ambities van de heren waren al snel groter dan die van de commissie. Ze kwamen in contact met andere brouwerijen, ontdekten steeds meer bierstijlen en richtten in 2014 Katjelam op. Eerst brouwden ze nog vanuit huis, maar sinds vorig jaar hebben ze hun eigen brouwerij. Terpstra: „Vooral droge, complexe bieren met een vrij laag alcoholpercentage maken we. We doen aan gemengde gisting, wat inhoudt dat we minstens twee gisten toevoegen. Elke week hebben we wel een ander biertje, we experimenteren graag met smaken.”

Internationaal profileren
Inmiddels is Gerritsen gestopt met zijn studie en vier dagen per week te vinden in de brouwerij. Terpstra is bijna afgestudeerd en gaat zich daarna ook volledig richten op het bier. Gerritsen: „We willen ons internationaal profileren en langzaam groeien.”

Lees een uitgebreid verhaal over bierbrouwerijen in Gelderland in De Gelderlander van vrijdag 17 juni, of bekijk de e-paper.