Volledig scherm
Jordy Peters uit Nijmegen. © DG

Jordy Peters (18) redt man van de rails in Nijmegen

NIJMEGEN - De 18-jarige Jordy Peters is door de Nijmeegse politie in het zonnetje gezet. De eerstejaars student aan de HAN toonde zich zondag 29 mei zeer koelbloedig.

Jordy zag hoe een man tussen de Goffert en station Dukenburg op de treinrails ging staan. De man wilde zich na een ruzie met zijn vriendin voor de trein werpen. Geheel overstuur midden op de rails. Zijn armen wijd gespreid. „Kom maar", brult hij. „Rijd me aan."

Geen moment
Vijf minuten later dendert de trein voorbij. Gelukkig zonder brokken te maken. De man leeft nog. Dankzij Jordy.

De eerstejaars student maatschappelijk werk aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft er een drukke werkdag opzitten bij de Intratuin, waar hij een bijbaantje heeft als verkoper. Onderweg, voorbij NXP, passeert Jordy een stilstaande auto. Ernaast maken een man en een vrouw hevig ruzie, ziet hij. Hun verhitte geschreeuw klinkt dwars door de muziek in zijn oordopjes. Jordy fietst het stel langzaam voorbij. Hij kan er niet tegen als mensen ruzie maken.

Tierend op de rails
Als hij over zijn schouder omkijkt, ziet hij hoe de man over het hek klimt en - tot zijn ontsteltenis - tierend op de rails gaat staan. Het spoor is nog leeg. Heel lang zal dat niet duren, flitst het door Jordy heen. Vlug keert hij om en springt van zijn fiets.

Jordy riep voorbijgangers om hulp. Tot zijn verbijstering fietste iedereen gewoon door. 

Geen tijd
Er is geen tijd meer, beseft Jordy. Als vanzelf begint hij rustig op de man in te praten. De wanhopige op de rails is na de ruzie met zijn vriendin letterlijk ontspoord. In de auto heeft hij zijn knokkels kapotgeslagen op het dashboard. De man ziet het leven niet meer zitten, zo schreeuwt hij naar Jordy. „Dit is het niet waard", roept die terug.

In shock
Binnen een minuut weet de jonge Nijmegenaar tot de man door te dringen en hem van de rails te praten. De vriendin kijkt in shock toe. Een agent in burger is Jordy intussen te hulp geschoten. Samen houden ze de man onder controle tot de inmiddels gealarmeerde politieagenten arriveren om hem mee te nemen. De man, die onder invloed van alcohol en drugs verkeert, maakt een verwarde indruk.

Held
Jordy is een held, vinden de agenten van het politiebureau aan de Muntweg in Nijmegen-Zuid. „Waar anderen stil blijven staan en niets doen, doe jij juist een stap naar voren." De politie beloonde hem in het bijzijn van zijn ouders met een bloemetje.

Als een rietje
„Naderhand thuis stond ik te shaken als een rietje", bekent Jordy. Heeft hij eigenlijk nog iets van de man zelf gehoord? „Nee", antwoordt Jordy, "Niets. Dat zou ik wel fijn vinden. Om te vragen hoe het met hem gaat. Ik ben niet boos op de man. Wel op alle mensen die gewoon doorfietsten. Kan ik niet tegen. Ik zou zo weer helpen."