Volledig scherm
Angela Verkuijlen, nachtburgemeester van Nijmegen. © Flip Franssen

Jouw party-agenda voor zeven dagen Vierdaagsefeesten!

NIJMEGEN - Zeven dagen feest, maar waar moet je heen? Wij helpen een handje en stellen deze party-agenda voor je samen, samen met nachtburgemeester Angela Verkuijlen.

ZATERDAG 16 JULI
Vliegende start met Party Animals

De eerste dag van de Vierdaagsefeesten start met - hoe kan het ook anders - de Party Animals op Plein 1944 en een optreden van John Coffey op het Valkhof. De programmeurs van de Vierdaagsefeesten houden ook wel van een verrassing. Wat te denken van klassieke muziek op een bijzondere locatie: de onderste verdieping van parkeergarage Kelfkensbos. Die klassieke muziek is niet alleen op zaterdag te horen, maar ook op zondag en maandag.

En hoewel je het op de eerste dag van de Vierdaagsefeesten misschien een beetje rustig aan zou willen doen, denkt nachtburgemeester Angela Verkuijlen daar anders over: ,,Iets buiten het centrum van Nijmegen liggen het vernieuwde skatepark en podium Waalhalla. Deze zaterdag zorgen de mannen van FISSA ervoor dat alle bassliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Met de beste dubstep en drum and bass gaan de voetjes van de vloer en de handen in de lucht, all night long", vertelt Verkuijlen enthousiast.
Skatepark Waalhalla, Winselingseweg 12

ZONDAG 17 JULI
Another World in Brebl

Het zal gezellig druk worden bij Matrixx Live aan de Kade, want om 21.30 uur treedt Ronnie Flex op. In de Molenstraat kun je Waylon bewonderen, terwijl Plein 1944 Paul Elstak verwelkomt. Andere highlights: Tim Knol (Festival op 't Eiland) en The Common Linnets in de Sint-Stevenskerk. Dit laatste concert is niet gratis.

Wel gratis is de tip van nachtburgemeester Angela Verkuijlen: ,,Brebl is een plek waar je zeker even een kijkje moet gaan nemen. De crew van Another World brengt daar de hele week heel uiteenlopende undergroundstijlen, van drum and bass tot psytrance en van techno tot dub en alles daartussenin. Dit allemaal in een sprookjesachtig decor waaraan veel aandacht wordt besteed. Zeven nachten dwalen en dansen in een andere wereld. Zondag is Nimma Night met Nijmeegse undergroundhelden als Krimi, Lenny, Roi Koch en Luuk Kielen. Ga zeker ook naar Het Oordeel in de Ambient Cave; prachtige live gespeelde ambient (psychedelische house zonder beat, red.) en electronica."
Breble, de Cultuur Coöperatie, Waalbandijk 14

MAANDAG 18 JULI
'Nie nuilen, lekker stappen'

Vol verwachting klopt vandaag Nijmegens hart, want op dinsdag gaan de wandelaars van start en dat betekent dat de stad volstroomt met deelnemers én artiesten. Wat te denken van Lucas Hamming (Plein 1944), Wolter Kroes (Molenstraat), Brace (Matrixx Live aan de Kade) en Alex Vargas (Sint-Stevenskerk). En in de categorie 'niet te missen': op het Museumplein geeft oer-Nijmegenaar Frank Boeijen vanaf 21.00 uur zijn traditionele Vierdaagseconcert.

Er is vandaag ook nog heel ander vermaak: op Plein 1944 wordt een poging gedaan het wereldrecord speeddaten voor singles te vestigen. Het is de bedoeling zeker 900 vrijgezellen bij elkaar te krijgen aan grote tafels, waarbij iedere deelnemer minimaal twintig singles moet ontmoeten.

Bij nachtburgemeester Angela Verkuijlen gaat de maandag naadloos over in de dinsdag: ,,In die nacht begint de 100ste Vierdaagsemars. We kunnen de wandelaars natuurlijk niet op pad sturen zonder een hart onder de riem. Daar-om is er de officieuze uitzwaaisessie 'Nie Nuilen (zeuren, red.), Lekker Stappen'. Vanaf 04.00 uur tot de laatste loper voorbij is, staan we in de buurt van Kiosk Hunnerpark. Neem je eigen drankjes mee, wij zorgen voor muziek en vermaak!"

Dat is sowieso een aardige algemene tip voor de komende dagen: ga na middernacht gewoon door met feesten. Als je toch nog wakker bent om 04.00 uur, moedig dan de wandelaars aan die op weg gaan.
Hunnerpark, aan het Keizer Traianusplein

DINSDAG 19 JULI
2Unlimited, jazz of multicultureel

Terwijl de lopers hun eerste blaren tellen, swingt Nijmegen vrolijk verder. Bijvoorbeeld met 2Unlimited (Matrixx Live aan de Kade). Maar ook als je van andere genres houdt, kom je aan je trekken. Zo is er in het romantische Kronenburgerpark het podium van jazz ingericht: elke dag is er een jazzprogramma van 15.00 tot 00.30 uur. En bij Hennes Latin Stage vind je het tropische deel van de Vierdaagsefeesten. De temperatuur loopt al snel hoog op met multiculturele muziek en verrukkelijk werelds eten op Kelfkensbos, pal voor Museum het Valkhof.

Nachtburgemeester Angela Verkuijlen vraagt voor vandaag vooral aandacht voor Subcultuur: ,,De mannen van Subcultuur timmeren ruim drie jaar aan de weg en weten grote (internationale) artiesten naar Nijmegen te halen. Ook deze nacht hebben ze een pareltje weten te strikken. Niemand minder dan Joris Voorn komt de nacht versieren met zijn fijne beats. En Reza Athar."
Cultureel Centrum De Lindenberg, Ridderstraat 23

WOENSDAG 20 JULI
Heel Nijmegen kleurt roze

Voor de wandelaars is de woensdag vooral de Dag van Wijchen, maar in de Nijmeegse binnenstad wordt vooral Roze Woensdag uitbundig gevierd. Romy Monteiro (Matrixx Live aan de Kade) doet er nog een flinke schep bovenop, net als - uiteraard - Gordon (Molenstraat) en Kraak & Smaak (Festival op 't Eiland).

En eigenlijk maakt het vandaag niet uit waar je uithangt, het is overal party time, met veel aandacht voor Hollandse hits. Bijvoorbeeld op het Faberplein, Koningsplein en de Grote Markt, bekende verzamelplaatsen waar terrasbezoekers vooral coverbands kunnen bewonderen.

Verkuijlen heeft wel een specifieke uitgaangstip: ,,De fijne mensen van Boomshakalak Soundsystem nemen je overdag mee op een bijzondere rivercruise met Boomshakalak Soundship, maar zijn gelukkig op tijd terug om Merleyn om te toveren tot hun homebase. Dit wordt een exotische nacht met alles tussen reggae, dub en rocksteady en met uitstapjes naar dubstep of dancehall."
Poppodium Merleyn, Hertogstraat 13

DONDERDAG 21 JULI
Misschien wel de mooiste dag

Volgens veel kenners is de donderdag de mooiste avond van de Vierdaagsefeesten, want de stad bruist en borrelt op elke straathoek, terwijl het net iets minder druk is dan op de finaledag vrijdag. Het lastigste van deze avond is keuzes maken: wat mag je absoluut niet missen? Dat zijn uiteraard persoonlijke overwegingen, maar liefhebbers kunnen onder anderen terecht bij Jan Smit (Matrixx aan de Kade, 21.30 uur), Xander de Buisonjé (Molenstraat) of bij Songs for the darkest night, onder anderen met Lea Kliphuis (Valkhof Festival).

Van een geheel andere orde is weer een optreden van Dominee Gremdaat (Festival op 't Eiland, 20.00 uur), En vergeet ook vooral niet een kijkje te nemen bij 'cultureel terras' De Kaaij, in relatief korte tijd uitgegroeid tot een fenomeen: onder de Waalbrug is een feestlocatie, terras en foodcourt ingericht met muziek, kunst en variété. Hier gaat het feest overigens de hele zomer door.

Nachtburgemeester Verkuijlen zoekt haar vertier vandaag op een andere locatie. ,,Speciaal voor de Vierdaagsefeesten slaan Nachtsport en Schönes Wochenende de handen ineen en nestelen zich de hele week in de diepe donkere, maar toch gezellige krochten van Old Cave. In deze oudste undergroundclub van Nijmegen presenteren zij Antilope. Nachten vol techno en house met op deze donderdag één van den Grooten uit technoland... Met hun Nijmeegse motto: 'Al motte we krupe' belooft het tot in de kleine uurtjes door te gaan."
Old Cave, Sint Anthoniusplaats 13

VRIJDAG 22 JULI
Festival op 't Eiland

Wandelaars en supporters vallen elkaar in opperste euforie in de armen, want de wandelklus is weer geklaard. Wie energie over heeft, sleept zich bijvoorbeeld naar de Sint Stevenskerk, waar Fresku vanaf 21.30 uur optreedt. En als finaletip voor de laatste avond en nacht heeft Verkuijlen een persoonlijke favoriet. ,,Allemaal naar de overkant! Festival Op 't Eiland is terug en als afsluiter geef ik als nachtburgemeester zelf een feestje! Samen met DJ St. Paul en vele anderen gaan we het eiland nog één keer op z'n kop zetten."
Festival Op 't Eiland, bij de Waalbrug aan de Lentse zijde.