Volledig scherm

JSF vliegt in twee uur een rondje Nederland

ARNHEM/ NIJMEGEN - Arnhem en Nijmegen krijgen dinsdag bezoek van de F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF). Het nieuwe gevechtsvliegtuig van de luchtmacht stijgt om 14.19 uur op vanaf Vliegbasis Leeuwarden en wordt ergens rond 15.00 uur verwacht boven beide Gelderse plaatsen.

Het toestel maakt een zogeheten 'kennismakingsronde' over Nederland. De vlucht gaat over typische Nederlandse bezienswaardigheden, zoals Bourtange, Paleis Het Loo en de Zaanse Schans. Ook doet de JSF de belangrijkste luchtmachtbases aan, zoals Twenthe, Gilze-Rijen en Den Helder.

Om 16.27 uur wordt de F-35 terug verwacht in Leeuwarden. Het rondje Nederland heeft dan iets meer dan twee uur geduurd.

Bewolking
De kennismakingsvlucht zou eigenlijk afgelopen donderdag zijn, maar werd destijds afgelast wegens laaghangende bewolking. De rondvlucht boven Nederland is volgens de Koninklijke Luchtmacht 'het eerste moment dat het grote publiek kan kennismaken met het nieuwe gevechtsvliegtuig'.

Vliegsnelheid
Het toestel vliegt op zo’n 400 meter hoogte, bij de luchtmachtbases is dit lager. Ook de vliegsnelheid is relatief laag.

F16
Een F-16, het eerdere Nederlandse gevechtsvliegtuig, vliegt mee met de JSF. In dat toestel zit een fotograaf die de F-35 vastlegt.

Amerika
Er zijn momenteel twee F-35’s in Nederland. Die blijven nog een kleine twee weken in Nederland voordat ze terugvliegen naar Amerika voor trainings- en testdoeleinden. De vliegtuigen zijn nog te zien op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden, op vrijdag 10 en zaterdag 11 juni.