Volledig scherm
Beveiliging bij basisschool in Arnhem na spanningen. © Gerard Burgers

Juffen Cosmicus 'verdrietig en machteloos' om Gülen-beschuldiging

ARNHEM - Leerkrachten van de Cosmicus school in Arnhem hebben een brief opgesteld waarin zij omschrijven wat de commotie rondom de school met hen doet.

Basisschool Cosmicus staat bij aanhangers van de Turkse president Erdogan te boek als een school die sympathiseert met de beweging van Fethullah Gülen.

Onder druk
Ouders die hun kinderen op de school hebben zitten zouden vanuit Turkije onder druk worden gezet om hun kinderen van school te halen. Maandag begon de eerste lesdag met bewaking aan de poort en twaalf kinderen die niet op kwamen dagen.

De volledige tekst van de brief:
'Wij zijn een team met volledig Nederlandse juffen met verschillende achtergronden en overtuigingen, maar met een gezamenlijk levensdoel: Wij werken met hard en ziel voor onze school! Omdat wij het mooie gedachtengoed van Wereldburgerschap willen uitdragen. Omdat wij kinderen willen leren in respect met elkaar op te groeien, ongeacht een ieders aard of achtergrond. Dat zij die verschillen van elkaar leren waarderen en dat zij, door middel van coöperatief leren, elkaars verschillen en kwaliteiten juist inzetten om samen een doel te bereiken. Elkaar te versterken!

Onze leerlingen zitten in ons hart en daarom doet het pijn wat er allemaal gebeurd!

Machteloosheid om de dingen die over onze ruggen gezegd en gedaan worden, waar wij helemaal niks mee te maken hebben, geen aandeel in hebben, geen vat op hebben. Er hangt geen Turkse vlag in onze school, wij brainwashen niet, wij indoctrineren niet. Wij geven les zoals op iedere andere Nederlandse school!

Verdriet omdat onze kinderen ineens weggerukt worden van hun vertrouwde school, juffen en vriendjes. Om redenen die zij absoluut niet kunnen bevatten.

Verdriet om de schok voor leerlingen die achterblijven, die geconfronteerd worden met lege plekken in de klas, vriendjes die ineens verdwenen zijn. Om redenen die ook hen boven de pet gaan.

Wij begrijpen heel goed dat iedere mens zijn gronden heeft voor de keuzes die hij of zij maakt. Wij begrijpen heel goed dat angst en of haat een raadgever kan zijn.

Wat wij niet begrijpen is dat politiek hier aan de haren een onschuldige school binnen wordt gesleurd en dat dit ten koste moet gaat van kinderen!

En dat maakt ons intens verdrietig!

Juf Astrid, Juf Ellen, Juf Wendy, Juf Lotte, Juf Marloes, Juf Yvonne, Juf Marit, Juf Judith en Juf Simone