Volledig scherm
© Rolf Hensel

Jurk ademt sfeer van ijskoningin

ARNHEM - Beginners, gevorderden en excellerenden. Ze mochten gisteren tijdens de zeer gelikte modeshow van Rijn IJssel in Arnhem allemaal laten zien wat ze konden. Dat leverde in een stampvolle bedrijfshal op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem een bonte stoet aan kleding op. Op de catwalk – nou ja, de betonnen vloer – verschenen mooie vrouwen in avondjurken en rokken, zelfbewuste dandy's en speelse jongens en meisjes in kinderkleding. En nog veel meer.

Al die mode was gemaakt door studenten van de vierjarige mbo-opleiding Fashion & Design Support. De studenten die onlangs die opleiding voltooiden, mochten de show afsluiten.

Eén van hen was de 20-jarige Noraly Veltman uit Zeist. De door haar ontworpen feestelijke kleding, waaronder een bruidsjurk met lange sleep, oogstte veel applaus. Heel veel wit, wat zilver, glinsteringen en doorzichtige materialen zijn kenmerkend voor haar eindexamenwerk, dat ze White Diamond heeft gedoopt. "Ik wilde met mijn collectie de sfeer van een ijskoningin neerzetten", zegt ze.

Al vanaf de basisschool maakt Noraly kleding. Eerst voor haar poppen, daarna voor zichzelf. Een petje dat de ze vorig jaar voor de verjaardag van haar vader maakte, viel zo goed in de smaak bij een van zijn collega's, dat ze ook voor die collega zo'n petje maakte. Daarmee verdiende ze haar eerste geld in de modebranche: 60 euro.

Dolgraag wil ze nu echt de kost verdienen met het maken van kleding op maat. Hoewel dat gemakkelijker gezegd is dan gedaan, heeft ze een begin gemaakt. "Ik heb een eigen onderneming", zegt ze terwijl ze haar visitekaartje met daarop een verwijzing naar haar website overhandigt. "Voorlopig werk ik thuis, maar later hoop ik een eigen atelier te hebben."

Eén vraag over de bruidsjurk mag niet ontbreken: gaat ze die zelf dragen? Er blijken nog geen trouwplannen te zijn. "Maar als ik ga trouwen, draag ik niet díe jurk. Mijn eigen trouwjurk wordt nóg grootser en nóg mooier."

Belangrijk onderdeel van de modeshow was de presentatie van de collectie Ryn Inspired. Gemaakt door de beste modestudenten van Rijn IJssel. De collectie (tops en tunieken voor dames) is geïnspireerd op de Collectie Arnhem van derdejaars modestudenten van ArtEZ. De kleding is ook komende zaterdag te zien tijdens de Nacht van de Mode in Arnhem. En te koop, bij Arnhem Coming Soon in de Kerkstraat in Arnhem.