Volledig scherm
© Thinkstock

Justitie wil cel voor Arnhemmer die met auto op vriendin en schoonmoeder inreed

ARNHEM/HUISSEN - Een paar keer vecht hij tegen zijn tranen. De jonge Arnhemmer, 19 jaar pas, zit in het beklaagdenbankje voor de rechtbank in Arnhem. Voor het eerst in zijn leven. En niet voor zomaar iets: hij zou zijn vriendin – toen even ex – en schoonmoeder met zijn auto van de fiets hebben gereden. Poging doodslag, aldus de officier van justitie. Zij eist een celstraf van drie jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De man kan er met zijn verstand niet bij: „Het lijkt wel alsof ik een film terecht ben gekomen.”

Het is de ochtend van 18 februari 2016. De jonge Arnhemmer komt net uit zijn nachtdienst - hij werkt als koerier - en doet nog even bij de Jumbo in Huissen boodschappen voor een kennis van zijn vader. Als hij met zijn auto de supermarkt achter zich laat, ziet hij toevallig zijn ex-vriendin en haar moeder samen op één fiets in tegengestelde richting rijden.

Aanrijding
De man gooit het stuur om en rijdt linea recta op het tweetal af. Pas op het laatste moment remt hij, maar dan is het al te laat. Het tweetal wordt van de fiets getorpedeerd en belandt twee meter verderop op de stoep. De voorruit van de auto is grotendeels kapot, met de verwondingen van de twee slachtoffers vallen mee. Slechts de schoonmoeder is lichtgewond: een zere heup en een wond aan het hoofd.

'Auto als wapen'
„En dat mag een klein wonder heten”, aldus de officier van justitie. „De man gebruikte zijn auto als wapen, reed doelbewust op het tweetal in.” Het feit dat de Arnhemmer één dag voor het voorval zijn schoonmoeder via whatsapp met de dood bedreigde, helpt niet mee. „Getuigen verklaren ten slotte dat de man opgefokt en agressief achter het stuur zat.”

De Arnhemmer bepleitte zijn onschuld: „Ik wilde slechts met ze praten, de auto voor ze op het fietspad parkeren. Op het laatste moment blokkeerde de rem van de auto. Ik heb dit nooit zo gewild, ben verschrikkelijk geschrokken.”

Uitspraak over twee weken.