Volledig scherm
Deel van de twaalf meter lange maquette. © Frank Jasper

Kale, grijze vlakte verandert in kleurrijke tuin in Benedenstad

NIJMEGEN - In de Benedenstad in Nijmegen komt een nieuwe stadstuin. De kale, grijze vlakte achter 't Oude Weeshuis en bij het gezondheidscentrum in de Papengas verandert in de komende maanden in een kleurrijke tuin.

Volgens Els Stouthamer van de Stichting Benedenstad Nijmegen wordt het een plek 'waar jong en oud kan recreëren'.

Moestuin
Er komen onder meer speeltoestellen voor kinderen, een beweegplek voor ouderen, een moestuin, barbecueplaats en veel groene perkjes. „Op het moment is het maar een kale, grijze boel. Veel buurtbewoners wonen op een bovenwoning en hebben geen tuin, dakterras of balkon. Zij kunnen daarom nooit eens met een mooi uitzicht buiten zitten bij hun woning. Daar brengen we nu verandering in.”

Rolstoelvriendelijk
Het initiatief voor de stadstuin komt van buurtbewoonster Christel Kokke. Vorig jaar liepen zij en de Stichting Benedenstad al met het plan, maar toen is eerst het voorplein van 't Oude Weeshuis aangepakt. „Daar zijn aan het begin van het jaar plantenbakken en bankjes geplaatst, zodat het daar ook al wat groener is. De nieuwe stadstuin is straks volledig rolstoel- en rollatorvriendelijk, iedereen kan er van genieten. Daarnaast worden er straks gymlessen gegeven aan de vele ouderen die hier wonen en is de tuin geschikt voor activiteitengroepen, zoals tai chi. Doel is dat de tuin er eind dit jaar staat. In september gaan we aan het werk”, zegt Stouthamer.

Maquette
Een van de pronkstukken van de stadstuin is een oude, twaalf meter lange maquette van Nijmegen uit 1930, die in de vorige eeuw gemaakt is door kunstenaar Frans Friederichs. Die wordt tentoongesteld in een apart gebouwtje in de tuin. Stouthamer: „Een prachtige maquette, die een goed beeld geeft van de Benedenstad en de Waal begin vorige eeuw.”