Volledig scherm
Dominee Abma.

Kantstrook voor dominee Syb Talma in Arnhem

ARNHEM - Bij de Arnhemse Eusebiuskerk wordt zaterdag in het plaveilsel een 'kantstrook' onthuld ter ere van dominee Talma, die in 1913 als minister aan de wieg stond van de eerste ouderdomsuitkering.

Talma was predikant van de Arnhemse hervormde gemeente van 1895 tot 1901. Daarna ging hij de Tweede Kamer in en schreef hij geschiedenis als minister in het kabinet Heemskerk. Alleenstaande arbeiders ontvingen vanaf dat moment tot hun 70ste twee gulden per week, echtparen drie gulden.

Metalen strips
Kantstroken, een initiatief van de historische vereniging Prodesse Conamur, zijn metalen strips in de weg met een tekst over een persoon uit de geschiedenis van Arnhem. Zo zijn minister Marga Klompé, kunstenaar Maurits Escher en politicus Hendrik Willem Dullert al herdacht.

Minisymposium
Bij gelegenheid van de plaatsing begint zaterdag in het Sint Petersgasthuis aan de Rijnstraat om 14.00 uur een minisymposium over Talma. Daar spreken drie historici (Gerard van Krieken, Herman Noordegraaf en Paul van Lunteren), en Maurice van Limmen, voorzitter van vakbond CNV. Talma heeft namelijk ook een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van deze christelijke bond.