Volledig scherm
Theo Kruse geeft in het nachtverblijf een van de tijgers een stukje vlees op een stokje. Foto: Gerard Burgers.

Kijkje achter de schermen bij tijgerverblijf Burgers' Zoo

ARNHEM - Van het gebouw waarin de tijgers in Burgers' Zoo in Arnhem de nacht doorbrengen is maar één sleutel. Geen kwestie van zuinigheid, maar van veiligheid. Dierenverzorger Theo Kruse (55) en zijn collega's nemen bij hun werk met de tijgers de strengste veiligheidsmaatregelen in acht.

Het beschikbaar zijn van slechts één sleutel van het nachtgebouw moet voorkomen dat de ene verzorger de tijgers vanuit hun dagverblijf terugstuurt naar de slaapplekken, terwijl een collega bezig is daar de hokken schoon te maken.

Tralies
Als Kruse 's ochtends om zeven uur het nachtgebouw gebouw binnenstapt, liggen de dieren gescheiden van elkaar achter tralies, elk in zijn eigen hok. Er hangt een penetrante geur van urine, die later op de dag minder wordt, na de schoonmaakbeurt.

Kruse zelf loopt heen en weer in de gang voor de hokken, als een cipier in een Hollywoodflim. „Als zo'n tijger kans ziet, dan grijpt hij je en doodt hij je. Ook al heb je hem jaren eten gegeven."

In de editie Arnhem en Veluwezoom van De Gelderlander en in de e-paper van maandag een artikel over het werk achter de schermen bij de tijgers in Burgers' Zoo.