Volledig scherm
Ingang van het Raboudumc in Nijmegen. © De Gelderlander

'Kinderoncologie Radboudumc moet onder toezicht komen'

NIJMEGEN - De afdeling Kinderoncologie van het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen komt waarschijnlijk onder toezicht van het landelijke kinderkankercentrum Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Dat moet de veiligheid van de patiënten garanderen.

Overdracht van de leiding wordt geadviseerd door de Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION). Ook de Vereniging Ouders Kinderen en Kanker (VOKK) is daar voorstander van.

Onderbezetting
Onderzoeksprogramma Meldpunt meldt deze woensdagavond in een tv-uitzending dat het Radboudumc kampt met onderbezetting. Het is een euvel dat langer speelt. Vorig jaar schreef deze krant al dat een patiëntenstop van een half jaar was ingevoerd door het gebrek aan artsen. De jonge patiënten moesten worden doorverwezen naar de vier andere landelijke behandelcentra.

Deskundigheid
Meldpunt laat vanavond ouders aan het woord die klagen dat als gevolg van het personeelsgebrek artsen gebrekkig overdroegen. Gebrek aan ervaring in het steeds wisselende artsenteam leidde volgens het programma tot een dreigend gebrek aan deskundigheid. De medicatieveiligheid zou in het geding zijn en er zou een probleem zijn met het toedienen van cytostatica (groeiremmers). 

Overlijden 16-jarige Huissenaar
Dat laatste wordt ook in verband gebracht met het overlijden in januari 2015 van de 16-jarige Mylan Tilburg uit Huissen. Bij het toedienen van chemotherapie kreeg hij niet de volgens landelijke richtlijnen voorgeschreven medicatie tegen schimmelvorming. De schimmelvorming werd hem fataal.

Lees meer over deze kwestie in de papieren krant van 28/09/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.