Volledig scherm
Het gebouw van Smit Draad in Nijmegen. © Do Visser/De Gelderlander

Klachten tegen bedrijfsarts Smit Draad afgewezen

NIJMEGEN - De voormalige bedrijfsarts van de Nijmeegse kabelfabriek Smit Draad heeft juist gehandeld tegenover zieke medewerkers. Dat stelt het medisch tuchtcollege in Zwolle vrijdag. Vijf medewerkers van de kabelfabriek hadden bij het tuchtcollege klachten ingediend tegen de bedrijfsarts in opleiding.

De personeelsleden kampen met ademhalingsklachten en andere aandoeningen die zouden zijn veroorzaakt door het werken met gevaarlijke stoffen in de fabriek. Ze verwijten de bedrijfsarts onder meer dat zij had moeten ingrijpen op de werkvloer en dat zij had moeten aandringen op nieuwe metingen

Ongegrond
Het tuchtcollege vindt de klachten ongegrond. Bij de laatste metingen waren de waardes van de chemische stoffen onder de norm. De arts heeft, toen het aantal werknemers met longklachten toenam, meer druk uitgeoefend op de directie om nieuwe metingen te verrichten. Ook heeft zij geadviseerd medewerkers met klachten niet terug te sturen naar hun werkplek. De directie heeft die adviezen opgevolgd, aldus het college.

Niet-ontvankelijk
Omdat de klachten tegen de arts ongegrond zijn verklaard, zijn die tegen haar begeleider ook afgewezen. Omdat de directeur van de betreffende arbodienst, De Bedrijfspoli in Nijmegen, nooit betrokken is geweest bij het handelen van de bedrijfsarts, zijn de klachten tegen hem niet-ontvankelijk verklaard.