Volledig scherm
Ingang van het Raboudumc in Nijmegen. © De Gelderlander

Kleefse patiënten naar Radboudumc voor zorg

NIJMEGEN - Patiënten van het Katholische Karl-Leisner Klinikum in het Duitse Kleef kunnen binnenkort naar het Nijmeegse Radboudumc worden doorverwezen voor diagnostisch kankeronderzoek. Ze kunnen in Nijmegen terecht voor een scan waarmee je kanker kunt opsporen.

De ziekenhuizen gaan verder samenwerken voor betere Parkinsonzorg over de grens. Het Kleefse ziekenhuis wil aansluiten bij het ParkinsonNet om de Nijmeegse manier van werken over te nemen. Onder meer worden fysiotherapeuten bijgeschoold om in de thuissituatie in Duitsland betere zorg te bieden.

Academische zorg
Duitse patiënten met een beroerte kunnen eveneens rekenen op Nijmeegse hulp. Patiënten over de grens zijn tot voor kort voor academische zorg aangewezen op ziekenhuizen in Keulen of Duisburg. Het Radboudziekenhuis ligt dichterbij. Zorg van het Nijmeegse ziekenhuis ligt volgens de nieuwe partners meer voor de hand.

Een Duitse plastisch chirurg in dienst van het Radboud, Dietmar Ulrich, gaat in Duitsland borstreconstructies uitvoeren bij vrouwen met borstkanker.

Wachttijden
Een woordvoerster van het Radboudumc liet eerder weten dat wachttijden niet zullen stijgen door de toename aan Duitse patiënten. In 2014 kwamen 4.000 Duitsers de grens over naar het Radboudumc.

Extra toeloop blijft volgens haar ook nu beperkt in verhouding tot de grote massa. „Met meer dan honderdduizend patiënten die zich jaarlijks voor het eerst melden bij de poliklinieken van het Radboudumc, is de stijging niet noemenswaardig."