Volledig scherm
Koen Boltong en zijn moeder Désirée. © Bert Beelen

'Koen laat mij elke keer weer versteld staan'

NIJMEGEN - Ze gunt het al die middelbareschool-whizkids van harte. Cum laude geslaagd, goed zo. Een '12' voor het wiskunde B-examen, geweldig. Drie tienen, vier negens en twee achten op de eindlijst, fantastisch. Maar mag Désirée Boltong ook even de aandacht: haar zoon Koen, die een chromosoomafwijking heeft en inmiddels 18 is. Hij kan er ook wat van!

Fietsen
Hij leerde fietsen. Haalde tegen alle verwachtingen in zijn zwemdiploma A. Liep op zijn twaalfde zowaar de Vierdaagse uit. En dat om 700 euro aan sponsorgeld voor kindertehuis Elisama op Bali binnen te halen, ook dat nog. Rijdt tegenwoordig zelfs scooter.

Certificaten
„Hij heeft lezen, schrijven en rekenen geleerd. Binnenkort krijgt hij van de Werkenrodeschool zijn certificaten voor dierenverzorging, de Nederlandse taal, wiskunde en aardrijkskunde." En dat allemaal, terwijl al die deskundigen Désirée doorlopend op het hart hebben gedrukt geen al te hoge verwachtingen te hebben van de prestaties van haar zoon.

Ontwikkeling
Toen Koen 9 was, werd bij hem een chromosoomafwijking ontdekt. Vanaf zijn geboorte heeft een stofwisselingsziekte zijn ontwikkeling vertraagd. Gevolg daarvan: Koen heeft blijvend moeite met leren, een spraakachterstand en een houterige motoriek.

Voor hem is dat nooit reden geweest bij de pakken neer te zitten, integendeel. Koen zelf: „Mijn motto: niets is onmogelijk, als je het maar wil." Hij heeft een bucketlist.

De bucketlist van Koen:

☑ Leren fietsen>

☑ Zwemdiploma

☑ Vierdaagse uitlopen voor goede doel

☑ Leren lezen, rekenen en schrijven

☑ Panfluit spelen (hij fluit 'oh sole mio')

☑ Leren boksen

☑ Leren scooter rijden

Nog te doen:

☐ Meespelen in 'gewoon' hockeyteam

☐ Vmbo-diploma halen

☐ Werken bij de vrijwillige politie

Lees voor een uitgebreider verhaal over Koen Boltong De Gelderlander van vrijdag 24 juni, editie Nijmegen, of de e-paper.