Volledig scherm
Betoging tegen bombardementen van Turkije op Koerdische doelwitten in zuiden Turkije. © Rolf Hensel

Koerdisch protest in Arnhem tegen 'Hitler Erdogan' (video)

ARNHEM - Zo'n zestig Koerden hebben gisteravond in de Arnhemse binnenstad en het Spijkerkwartier deelgenomen aan een protesttocht tegen de 'bombardementen van de Turkse staat op Koerdische steden' in Zuid-Oost Turkije. De demonstratie is rustig verlopen.

De betoging, een initiatief van het Koerdisch Centrum met steun van enkele Turkse partijen, was opgezet om aandacht te vragen voor de 'misdaden tegen de menselijkheid'. De bevolking wordt gemangeld in de langlopende strijd tussen de Turkse staat en Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

'Verkapte oorlog'
„Veiligheidstroepen, gesteund door helikopters, voeren een verkapte oorlog tegen de Koerden", benadrukt woordvoerster Ela Pala van het Koerdische Centrum van de Koerdische Arbeidersvereniging Arnhem en omgeving.

Agenten op fietsen leidden de optocht door de stad voor slechts een klein deel door de Steenstraat, doelbewust niet langs de verderop gelegen Turkse koffiehuizen. Dit om spanningen uit te sluiten.

Leuzen
De demonstranten scandeerden leuzen tegen de Turkse president Erdogan en droegen cartoons van hem mee waarin hij vergeleken wordt met Hitler. 'Erdogan moordenaar, Erdogan terrorist' weerklonk door de straten. Ook IS werd gehekeld. Er werden flyers uitgedeeld aan het publiek dat buiten zat te eten bij horecagelegenheden.

Tientallen Koerden protesteerden tegen Erdogan in Arnhem.