Volledig scherm
Kinderen maken bamboekunst voor Sonsbeek '16. © Rolf Hensel

Koning plakt klei en opent daarmee Sonsbeek '16 in Arnhem

ARNHEM - Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag in Arnhem de internationale kunsttentoonstelling Sonsbeek '16 geopend door een stuk klei te plakken op een van de kunstwerken.

Het gaat om het groot, deels huidloos hoofd op een podium, dat de Filipijnse kunstenaar Louie Cordero geeft gemaakt.

Kauwgum
Alle bezoekers van de expositie mogen in de komende maanden ook klei of kauwgum op het beeld plakken. Ook Tati Vereecken, directeur van Sonsbeek 16, plakte een stuk klei op het hoofd.

Ruangrupa
Sonsbeek 2016 is samengesteld door het Indonesische collectief Ruangrupa. Het werd in 2000 opgericht in Jakarta door een groep kunstenaars die grootstedelijke projecten over de hele wereld inrichten.

Ruangrupa werd uitgekozen vanwege haar 'spannende, creatieve en onderscheidende' concept voor de tentoonstelling.

De beelden en installaties in Park Sonsbeek en ook elders in de Gelderse hoofdstad zijn te zien tot en met 18 september.

TransAction
Met ingang van deze editie wordt de beeldententoonstelling voortaan om de vier jaar georganiseerd, en niet langer op onregelmatige basis, zoals in het verleden. Thema van Sonsbeek '16 is 'TransAction', over de dynamiek van de stad en de wisselwerking tussen mensen onderling en met hun omgeving.

Volledig scherm
© Gerard Burgers
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag in Arnhem de internationale kunsttentoonstelling Sonsbeek '16 geopend door een stuk klei te plakken op een van de kunstwerken.
Volledig scherm
© Gerard Burgers
Volledig scherm
Het publiek is massaal toegestroomd om een glimp van koning Willem-Alexander op te vangen. © Gerard Burgers
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander arriveert om Sonsbeek '16 te openen. Aan zijn zijde burgemeester Herman Kaiser (links) en Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. © Gerard Burgers
Volledig scherm
© Gerard Burgers