Volledig scherm
Wethouder Haga en head business innovations Wouter van de Braak van Wereldhave leggen het eerste zonnnepaneel op het dak van winkelcentrum Kronenburg. © Gerard Burgers

Kronenburg krijgt grootste zonneveld van Arnhem

ARNHEM - De roltrappen, lampen en liften van winkelcentrum Kronenburg draaien binnenkort op de zon. Eigenaar Wereldhave is gestart met de aanleg van het tot nu grootste zonneveld van Arnhem.

Wereldhave heeft nog meer in petto. „We gaan voor 30 procent aan energiebesparing in 2020 voor onze winkelcentra", vertelt innovatiespecialist Wouter van de Braak van Wereldhave.

De helft
Samen met wethouder Milieu Anja Haga heeft hij inmiddels het eerste paneel van de reeks gelegd. „Mij past bescheidenheid", reageert Haga. „De gemeente streeft naar 14 procent duurzame energie in de hele stad in 2020. Dat is nog niet eens de helft van wat Wereldhave wil."

Scholen
Atama Zonne-energie uit Elst kreeg de opdracht om het veld op het dak van Kronenburg aan te leggen. In Arnhem was het bedrijf al met partner Slim Opgewekt! aan de slag om scholen van zonnepanelen te voorzien.

Green Walker
Van de Braak van Wereldhave vertelt dat de rijksoverheid 15 jaar subsidie verstrekt voor het zonneveld. „Dat geld krijgen we met tussenpozen. In de tussentijd wordt gecontroleerd hoeveel duurzame energie wij opwekken." Internationaal staat Wereldhave goed aangeschreven. „We staan in de rij van bedrijven die niet alleen praten over duurzame energie maar in actie komen. Dan ben je een Green Walker in plaats van een Green Talker."