Volledig scherm
Kunstenares Marlieke Overmeer aan het werk in haar atelier aan de Spadestraat. © Bert Beelen

Kunstenaar exposeert koeienschilderijen in Nijmegen

NIJMEGEN - Haar lievelingsdier is zonder twijfel de koe. En dat is ook de reden dat kunstenaar Marlieke Overmeer (58) koeienschilderijen in allerlei maten heeft gemaakt voor het Festival der Kunsten, komende zondag in de Nijmeegse wijk Bottendaal.

Roze
Niet van koeien met alleen maar zwarte en witte vlekken, maar juist met veel roze erin. „Ik realiseerde me een tijd geleden dat de kleur roze in vrijwel al mijn werk voor komt. Daarbij is de koe al zo'n twintig jaar mijn lievelingsdier. Ik bracht ooit een dag door bij de koeien en was nogal onder de indruk van al die uiers", vertelt Overmeer. „Het idee was geboren; schilderijen met een koe en de kleur roze. Het was heerlijk om weer op groot doek te schilderen, nadat ik lange tijd met een kunstproject met theemutsen bezig was."

Achterkanten
Wie de schilderijen bekijkt, valt het op dat vooral de achterkanten van de dieren zijn geschilderd. Ook hebben ze langere poten dan de koeien die normaal op het weiland grazen. „Daardoor zijn ze naar mijn idee kwetsbaarder. Ook heb ik vooral de lijnen van de koe weergegeven met de schilderijen", aldus Overmeer."

Huiskamers
Overmeer is een van de tientallen deelnemende kunstenaars van het festival. In de wijk zijn zondag ruim 30 vormen van kunst te zien in 23 huiskamers van wijkbewoners die hun woning hier speciaal voor beschikbaar stellen. Het festival is te bezoeken van 12.00 tot en met 18.00 uur en wordt om 18.30 uur afgesloten met een veiling in de Thiemeloods. Kaarten zijn 10 euro.

Lees een uitgebreid verhaal over het festival in De Gelderlander, editie Nijmegen, van zaterdag 8 oktober of in onze online krant.