Volledig scherm

'Laat sociale ondernemers Presikhaaf Bedrijven overnemen'

ARNHEM - Sociale ondernemers, verenigd in de Stichting GoedWerkt, Meewerkers en Emma Safety Shoes, zijn bereid de sociale werkvoorziening Presikhaaf Bedrijven en hun werknemers in delen of geheel over te nemen. Dat blijkt uit een plan van de gewezen interim-directeur Guido van den Boorn.

Onder druk van gemeenteraden, vakbonden en de OR heeft het dagelijks bestuur van Presikhaaf Bedrijven onder voorzitterschap van de Arnhemse wethouder Martijn Leisink vrijdagmiddag stukken vrijgegeven met informatie over het plan. Dat gebeurde na een onrustige week met veel vergaderen.Van den Boorns voorstel krijgt nu een kans in een kritische analyse. Met deze ontwikkeling ligt het debat over de toekomst van de werkvoorziening voo 10 gemeenten weer volledig open.

Conflict
Uit tal van documenten en gesprekken concludeert De Gelderlander zaterdag dat Van den Boorn het afgelopen half jaar in een heftig conflict raakte met bestuursvoorzitter Ine van Burgsteden van Presikhaaf Bedrijven. Uiteindelijk werd abrupt afscheid genomen van Van den Boorn en trad Van Burgsteden af als bestuursvoorzitter.

Rampzalig
Van den Boorn wees de door wethouders bedachte geleidelijke overheveling van werknemers van delen van Presikhaaf aan bedrijven en gemeenten af als buitengewoon riskant en sociaal mogelijk rampzalig. Hij kraakte het onderliggende rapport als ondeugdelijk. Hij kwam met een plan voor een snellere overname van Presikhaaf Bedrijven door sociale ondernemers als alternatief. Van Burgsteden vindt dit plan op haar beurt erg riskant en noemde het afgelopen week niet meer dan 'een idee'.

Lees de editie Arnhem en omgeving van De Gelderlander van zaterdag voor een achtergrondverhaal over de dramatische ondergang van Van den Boorn onder de titel 'Presikhaaf: koude oorlog'. Dit kan ook online in onze digitale krant.