Volledig scherm
© ANP

Lang wachten op rijexamen bij CBR in Arnhem

ARNHEM - Wie vandaag in Arnhem een rijexamen aanvraagt, moet twee maanden wachten en kan begin augustus afrijden. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) erkent dat er al een tijdje sprake is van langere wachttijden dan de afgesproken termijn van zeven weken.

Volgens het CBR willen steeds meer mensen examen doen en is sprake van een tekort aan examinatoren. Door meer examens per dag af te nemen en door kandidaten ook op zaterdagen te laten afrijden, probeert het CBR de achterstanden weg te werken.

Oorzaak
Door de aantrekkende economie neemt het aantal mensen dat rijles neemt toe. Ook willen steeds meer 17-jarigen afrijden. Tegelijkertijd heeft het CBR moeite om gekwalificeerde examinatoren te vinden.

Sinds enkele jaren probeert het CBR de wachtijd voor een examen op maximaal zeven weken te houden. Voor een herexamen wordt een periode van maximaal vijf weken aangehouden. Aan die laatste norm kan het CBR in Arnhem wel voldoen.

Nijmegen
Ook in Nijmegen zijn de wachtlijsten langer dan gewenst, maar zijn ze mindere lang dan in Arnhem. Doetinchem haalt de termijn van zeven weken vaal wel. Ook voor motor, vrachtwagen en en andere voertuigen zijn er langere wachttijden dan gebruikelijk.