Volledig scherm
© ANP

Lange periode hoogwater in de Waal uniek

NIJMEGEN - De Waal blijft records breken. Het hoge waterpeil in de Waal is volstrekt uniek, althans als het gaat om de duur van het zomerhoogwater in deze periode. Het is de langste aaneengesloten periode van hoogwater in deze periode van het jaar sinds 1901.

Dat zegt Alphons van Winden, adviseur natuurontwikkeling en al decennia volger van de waterstanden in Rijn, Waal en Maas. De waterstanden in de Waal zijn al lange tijd verrassend, benadrukt hij.

Laagwaterperiode
Afgelopen najaar kende de Waal juist de langste aaneengesloten laagwaterperiode gemeten in veertig jaar. Nu is het juist een lange aaneengesloten periode van hoogwater. Dan gaat het om een waterstand van boven de 12 meter NAP bij Lobith.

'Niks bijzonders'
„Een waterstand van 12,50 bij Lobith is als het om enkele dagen in de zomerperiode gaat eigenlijk niks bijzonders. In der jaren tachtig heb ik diverse malen een waterstand van zelfs 15 meter genoteerd en in 2013 steeg de Waal bij Lobith tot 13,75 meter. Maar die hoge stand was telkens maar voor enkele dagen."