Volledig scherm
© ANP

Leegstand kantoren Arnhem-Zuid 'hoog en hardnekkig'

ARNHEM - De leegstand van kantoren in Arnhem-Zuid is hoog en hardnekkig. Van omvorming van die kantoren tot wooneenheden, horeca, hotels, zorginstellingen of andere alternatieven is nauwelijks sprake.

Dat blijkt uit de Transformatiescan 2016 (pdf) van Strijbosch Thunnissen Research naar de herontwikkelling van kantoren in Arnhem.

Bijna 20 procent
'Er staat op dit moment zo'n 180.000 vierkante meter aan kantoorruimte in Arnhem leeg', stellen onderzoekers Jacco Vogelaar en Maarten Muller. 'Dat komt neer op ongeveer 18 procent van de totale voorraad.' Zonder de omvorming van kantoren zou de leegstand bijna twee keer zo groot zijn, zo meldt de Transformatiescan.

Nieuwe functies
In Arnhem Noord kregen sinds 2013 tientallen kantoren een nieuwe functie. In Zuid is de laatste tijd alleen een bank met succes omgebouwd tot bedrijfsverzamelgebouw Stikker Building.

Actie
De leegstand in Zuid omvat meer dan 65.000 vierkante meter. Daarna volgt het noordoostelijk deel van Arnhem met het oude industrieterrein. 'Een deel van Zuid staat al jarenlang leeg', melden de onderzoekers. Dat dwingt de eigenaren op den duur tot actie, denken ze. 'Wij verwachten dat er de komende jaren in Arnhem-Zuid veel gaat gebeuren.' 

Kansen voor transformatie tot wooneenheden of andere oplossingen zien Vogelaar en Muller 'met name in de buurt van voorzieningen zoals winkelcentrum Kronenburg of het station Arnhem-Zuid'.

Lees meer over de leegstand in Arnhem-Zuid in de papieren krant, regio Arnhem van 1/10/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.