Volledig scherm
Ricardo Schenker. © Gerard Verschooten

Leraar Ricardo Schenker: 'Trek leerlingen graag mee de geschiedenis in'

NIJMEGEN - Leraar Ricardo Schenker van het Karel de Grote College in Nijmegen genomineerd voor de nationale titel Geschiedenisleraar van het Jaar. „Geschiedenis gaat ook over de mensen van nu”, meent hij.

„Ik trek mijn leerlingen graag mee in mijn verhalen. Het hoeft niet altijd even serieus te zijn in de les. Humor doet een hoop”, geeft hij een inkijkje in zijn dagelijkse lespraktijk.

Mensen van nu
Schenker erkent dat geschiedenis is geweest, maar volgens hem gaat het tegelijkertijd over de tegenwoordige tijd. „Waarom denken we zo en niet anders? Wat bepaalt onze sympathieën en empathieën? Daar kom je niet achter zonder het verleden te bestuderen.”

Lopen
Een tik van Schenker is dat hij veel loopt door de klas.„Ik vertel graag verhalen en ben dan vol emotie. Ik gebruik levendige intonatie en veel gebaren. Dat is lastig als je stil moet zitten. Daarom ben ik altijd in beweging.”

Hele wereld
Volgens hem is het belangrijk in de geschiedenis meer de hele wereld aan bod te laten komen. Afrika, Zuid-Amerika, Azië. „Door de globalisering zijn we steeds meer één wereld geworden, dan is het belangrijk dat ook de geschiedenis van China of India bekend is.”

Titel
Of Schenker de titel wint wordt zaterdag 29 oktober in het Rijksmuseum in Amsterdam bekendgemaakt. Vorig jaar won ook al een Nijmeegse docent de titel Geschiedenisleraar 2015 Martijn Vermeulen, leraar op het Pax Christi College in Beneden-Leeuwen, ging er toen met de eer vandoor.