Volledig scherm
Beeldmontage DG

Lezer: 'Tinder voor koe en stier' beste Arnhemse vinding

ARNHEM - SAP, het 'datingprogramma voor stieren en koeien' van CRV in Arnhem-Zuid, is volgens de lezers van De Gelderlander de allerbeste Arnhemse uitvinding ooit.

De petfles, de winnaar bij de vakjury, staat in de publieksstemming op de tweede plaats. De poll op de website van De Gelderlander was een reactie op de top 10 die de jury van de Canon van Innovaties uit een lijst van zo'n 90 Arnhemse vindingen samenstelde in het kader van festival Innovate Arnhem. Dat werd het eerste weekeinde van oktober gehouden.

Mobylette
De beste tien innovaties volgens de jury zijn achtereenvolgens de petfles, de trolleybus, supervezel Twaron, de Mobylette, ENKA-zemen en sponzen, verdikkingsmiddel CMC van AkzoNobel, SAP van CRV, de waterstofcentrale van MTSA, Peezes afbreekbare koffiecapsules en viscose.

Sunny Boy
De 745 mensen die stemden op die tien hoogvliegers verkiezen met grote meerderheid het Stier Advies Programma (SAP dus) van CRV als beste Arnhemse vinding. Het zorgt ervoor dat het sperma van fokstieren (zoals de legendarische Sunny Boy) terechtkomt bij koeien die met dat zaad de beste nakomelingen kunnen leveren, als een soort Tinder voor dieren.

Verrassend
De rest van de top 10 komt overeen met de drie besten volgens de jury: petfles, trolleybus en Twaron. De verrassende winnaar is mogelijk te verklaren door een stemactie bij CRV, voorheen het Nederlands Rundvee Syndicaat. SAP had 111 stemmen meer dan nummer twee, de petfles.

Hieronder de volledige top 10 volgens de lezers van De Gelderlander:

1) Stier Advies Programma CRV

2) Petfles

3) Trolleybus

4) Supervezel Twaron

5) Waterstofcentrale MTSA

6) Afbreekbare koffiecapsules van Peeze

7) Viscose

8) Kaptein's Mobylette

9) ENKA's zemen en sponzen

10) Verdikkingsmiddel CMC

In onderstaande video is de winnende uitvinding te zien:

CRV is een bedrijf met wereldwijd 1300 mensen in dienst en met het hoofdkantoor in Arnhem. Het is een innovatief bedrijf dat zich bezighoudt met rundveeverbetering. Door diepgravende genetische kennis kan precies bepaald worden welke match tussen stier en koe de beste nakomelingen en dus resultaten oplevert. Naast de producten en diensten op het gebied van fokkerij en genetica, worden ook advies en innovatieve oplossingen voor een optimale bedrijfsvoering aangeboden aan de veehouders in binnen- en buitenland. Innovate:Arnhem Initiatief: Innovatiefabriek Arnhem Event productie: Studio Mockingbird Vormgeving: Studio Hands Editting & animatie: #hekje Videobeelden: CRV PR Bureau: FNKE Website: Allyourmedia