Volledig scherm
Happel Cornelisse Verhoeven en DRDH Architects gooien de boel open. En de vleugel van Frits Eschauzier gaat plat. Ondergrondse zalen moeten exposities van wereldformaat mogelijk maken.

Licht en uitzicht in ondergronds Museum Arnhem

ARNHEM - Het uitzicht vanaf de stuwwal in Arnhem moet nóg beter. De dichtgemetselde ramen en deuren moeten weer open om het licht weer toe te laten en ondergrondse zalen moeten wereldexposities mogelijk maken. Het zijn enkele van de ideeën voor het nieuwe Museum Arnhem.

Vijf architecten die nog in de race zijn voor de opdracht een plan te maken voor de renovatie en uitbreiding van het Arnhemse museum voor moderne kunst presenteerden donderdag hun visie aan de vakjury. Donderdagavond ontvouwden ze hun ideeën aan het publiek bij architectuurcentrum CASA in Showroom Arnhem.

Opdracht
Eind juni moet duidelijk worden wie van de vijf wordt geselecteerd voor de daadwerkelijke opdracht. De huidige vijf bureaus zijn eerder geselecteerd uit de 41 partijen die zich bij de gemeente Arnhem hadden gemeld voor de klus.

Miljoenen
Het is de bedoeling dat de vernieuwing van Museum Arnhem in de tweede helft van 2017 begint, een operatie van elf miljoen euro. De investering moet 550 vierkante meter nieuwe expositieruimte en een logischer gebouw opleveren. Het aantal bezoekers moet groeien van 60.000 naar 75.000.

Volledig scherm
Kraaijvanger met Krft en Kokke Designer maakt een nieuwe entree op Onderlangs. Het museum krijgt flexibele, ondergrondse zalen. Ook hier wordt de koepel het centrum en is aandacht voor 'de oeroude uitzichten'.
Volledig scherm
Search.nl wil de dichtgemetselde ramen van het museum heropenen om de 'ruimtelijkheid ervan te herstellen'. Het uitzicht moet optimaal worden, met de Rijnzaal als climax in de museumroute.
Volledig scherm
Benthem Crouwel Architekten maken een nieuwe vleugel die uitsteekt over de stuwwal en zo een herkenningspunt voor het museum vormt. De koepel wordt het centrale punt.
Volledig scherm
Cruz y Ortiz Amsterdam en laura alvarez architecture willen twee vleugels ontmantelen en met nieuwe paviljoens een 'bescheiden icoon in het landschap' maken. Het museum moet een eenheid worden.