Volledig scherm
Linda Geerdink. © Marina Popova

Linda Geerdink: Ik heb echt iets met de Vierdaagse

ARNHEM - Linda Geerdink is presentator, voice-over en programmamaker. U kent haar niet? Dat gaat veranderen. De Arnhemse presenteert samen met Fons de Poel op NPO1 het programma 'Het gevoel van de Vierdaagse'.

Wat moet een Arnhems meisje bij die Nijmeegse Vierdaagse?
„Haha, ik heb niks met die rivaliteit tussen Arnhem en Nijmegen. Die heeft vooral met voetbal te maken en voetbal zegt me niks. Eigenlijk ben ik trouwens een Winterswijkse, want daar ben ik geboren. Maar ik ben een stadsmens en voel me na twaalf jaar ook wel een beetje Arnhems. Maar de wedijver met Nijmegen voel ik niet."

De Vierdaagse is zomerse beeldschermvulling. NPO1 doet het, Omroep Gelderland doet het. Altijd hetzelfde. Nou, wat zeg je daarvan?

„Daar zeg ik van dat het onze taak is creatief te zijn. We willen de krenten uit de pap en hebben allerlei plannen. Zo ga ik elke dag bij een bijzondere loper slapen, om 's ochtends zijn of haar ochtendritueel mee te maken. Hoe ziet het ontbijt eruit, wat nemen de lopers mee? De laatste nacht hoop ik bij burgemeester Bruls van Nijmegen thuis te slapen. Hij geeft op vrijdagochtend het startsein."

Kun je nog een tipje van de sluier oplichten?

„De rode loper. Die rollen we uit voor een deelnemer aan wie die eer toekomt. Bijvoorbeeld omdat hij of zij loopt voor een goed doel. Maar ik ga ook af op situaties die zich plotseling voordoen. Ik ben de vliegende reporter."