Volledig scherm
Twee van de gewraakte posters. © CDA Wijchen

Loesje niet blij met 'plagiaat-posters' CDA Wijchen

ARNHEM/ WIJCHEN - Loesje is niet blij met de posters die het CDA in Wijchen voor het tweede jaar plakt tegen eenzaamheid. De opmaak lijkt sterk op de pamfletten die de Arnhemse posterplakclub al jaren her en der ophangt.

„Wij willen niet geassocieerd worden met welke politieke partij dan ook”, zegt Loesje-medewerker Kaat („Mijn achternaam geef ik niet.”). „Wij krijgen regelmatig een aanvraag van een partij, om mee te werken aan posters. Het antwoord is dan altijd nee.”

Plagiaat
Twitteraar Michel van Collenburg attendeerde Loesje op de posters, gepubliceerd op de website wijchensnieuws.nl. Die sprong er meteen op in en beschuldigde CDA Wijchen zelfs van plagiaat. Kaat: „Misschien is het geen plagiaat, want het klopt inderdaad dat het CDA ons beeldmerk of exacte lettertype niet gebruikt. Maar mensen associëren de posters met ons, we hebben er ook verschillende reacties op gehad.”

Vervelend
Het CDA heeft nog niet gereageerd op de tweet en dat vindt Loesje vervelend. „Het is prima dat je een maatschappelijk onderwerp aan de kaak stelt, maar lift niet mee op de rug van anderen”, vertelt Kaat, doelend op de gelijkenis met de Loesje-posters.

Verrast
Fractievoorzitter Martin Klaus van het CDA in Wijchen is verrast door de reactie van Loesje. „Want exact deze posters gebruikten we vorig jaar ook, en toen hebben we niets gehoord”, zegt hij. Desondanks begrijpt hij het standpunt van Loesje. „Net zoals Loesje doet geven we met deze posters aandacht aan een maatschappelijk probleem waarop vaak een taboe rust. Ze zijn niet bedoeld om een politiek statement te maken.”

'Graag in gesprek'
Op de vraag waarom zijn partij nog geen contact heeft gehad met Loesje, zegt Klaus: „Ik heb hun reactie nog niet gezien. Maar nu ik dit hoor, ga ik hen meteen bellen. Ik ga graag in gesprek met Loesje.”

Oplossing
Of het CDA dan, zoals Loesje heeft voorgesteld, een paar centen in de donatiepot gooit, wil Klaus nog niet zeggen. „Ik ga eerst met ze praten en we zullen best tot een oplossing komen.”