Volledig scherm
© Thinkstock

'Luierafval treft arme Arnhemmers in beurs'

ARNHEM - De kosten van verwerking van afval van babyluiers en incontinentiemateraal dreigt Arnhemmers met een laag inkomen in de toekomst in hun portemonnee te treffen. Dat vrezen politici in de gemeenteraad.

De gemeenteraadsleden vragen zich af of bijstandouders straks extra moeten bloeden voor de afvalstoffenheffing, als ze in hun vuilniszak veel luiers voor hun kroost hebben gedeponeerd. Ook vragen ze zich af wat kwetsbare Arnhemmers verder nog allemaal te wachten staat, als het gemeentebestuur in 2018 gaat morrelen aan de kwijtschelding voor afvalstoffenheffing voor de minima.

Incontinentiemateriaal
„Mensen kunnen niet altijd invloed uitoefenen op de hoeveelheid afval, zegt raadslid Mark Coenders van GroenLinks. „Bijvoorbeeld bij noodzakelijk incontinentiemateriaal."

Het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten heeft daarover al alarm geslagen in een protestbrief richting gemeenteraad.

Verzamelen
In veel wijken verzamelen bewoners plastic, blik en drankpakken al in de grijze container en het groente- fruit en tuinafval in de groene. De rest moeten mensen deponeren in containers in de wijk die alleen open gaan met een persoonlijke afvalpas.

Dit systeem wordt nu over de hele stad uitgerold. Het gemeentebestuur wil de mensen – die hun zakken met restafval beperken na 2018 – belonen met een lagere afvalstoffenheffing. De grote vervuilers moeten extra betalen, ook de minima.

Armoedebestrijding
SP-wethouder Gerrie Elfrink betoogt, dat de armoedebestrijding Arnhem kapitalen kost en dat dit niet iedere keer uit de reserves kan worden betaald. De minima via hun afval met een deel van de rekening opzadelen, gaat veel partijen echter te ver.

„We willen eerst precies onderzocht zien wat de consequenties zijn voor de mensen”, betoogt Daniël Becker van de ChristenUnie.