Volledig scherm
De Maartenskliniek. © Do Visser/De Gelderlander

Maartenskliniek bespaart miljoenen met nieuw medicijn

NIJMEGEN - Reumapatiënten van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen krijgen binnenkort een medicijn dat nog maar de helft kost van de medicatie die ze nu gebruiken. In plaats van 10.000, is de prijs van het nieuwe preparaat 5.000 euro per jaar.

Omdat het middel gebruikt wordt door 880 patiënten, levert dat een besparing op die in de miljoenen loopt.

Patent
De overstap is mogelijk doordat het patent afloopt op de zogeheten 'biological' Enbrel, een reumamedicijn dat sinds 2001 op de markt is en zo goed werkt dat het sindsdien massaal bij reumapatiënten over de hele wereld wordt toegediend. Nadeel is dat het medicijn duur is.

Bart van den Bemt, apotheker van de kliniek: „Sinds een half jaar is een nieuwe versie van dit middel op de markt dat net zo effectief is en net zo veilig. Het kost de helft."

Lof minister
Het is volgens de Sint Maartenskliniek de eerste keer in Nederland dat een ziekenhuis op zo'n grote schaal geld bespaart dankzij een overstap naar een goedkoper medicijn. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid), die al langer aandringt op een bewuster inkoopbeleid van ziekenhuizen, is vol lof.

„Een zorgvuldige overstap levert grote besparingen op, terwijl de kwaliteit minstens gelijk blijft. Mooier kan niet. Ik hoop dat andere ziekenhuizen en behandelaren dit voorbeeld volgen."