Volledig scherm
Nu de zwembaden dicht zijn gaan veel mensen om af te koelen naar De Berendonck. © Paul Rapp

Maatregelen vanwege ongebruikelijke hitte

NIJMEGEN - De warmte is fijn, maar kan ook problemen opleveren. Verschillende Nijmeegse instellingen, bedrijven en scholen nemen daarom maatregelen.

GGD
Langere nachten en meer afkoeling ’s nachts maken het ondanks de verwachte reeks aan warme dagen onnodig dat de GGD het regionaal hitteplan in werking stelt. Dat gebeurde twee keer eerder dit jaar wel bij vier dagen van 27 graden of hoger. Zieken, ouderen en jonge kinderen werden door zorginstellingen verscherpt in de gaten gehouden. Dat vindt rijksgezondheidsdienst RIVM niet, adviseur van de regionale GGD, nu niet nodig.  „De nachten zijn al langer en koeler en de ochtenden dus ook minder warm", aldus een woordvoerder. „Er is daardoor minder sprake van gezondheidsrisico’s.”

Goffertbad
Hoewel het logisch lijkt om bij aanhoudende warmte het buitenbad langer open te houden, is zondag toch een punt gezet achter het zwemseizoen bij het Goffertbad. „We betreuren het zeer”, zegt directeur Heino Jacobs van de Nijmeegse sportfondsenbaden. „We hebben gewoon geen personeel om langer open te zijn." Zwembad West, met ook een buitenbad, is wel langer open.

Tropenrooster
Het Kandinsky College aan de Malderburchtstraat in Nijmegen verkort vanaf vandaag de lessen met tien minuten. De hitte speelt het Kandinsky parten, doordat de warmte makkelijk binnendringt via het dak.  De drie scholen van het Pax Christi College in Druten en Beneden-Leeuwen hebben al sinds maandag een tropenrooster. 

Ook bij het Mondial College is een ‘tropenrooster’ overwogen. Directeur Gert-Jan Jansen: „Maar we zijn donderdagmiddag vanwege een vergadering toch al dicht."

Meer getroffen maatregelen zijn terug te lezen in de Gelderlander van dinsdag 13 september, editie Nijmegen. Of in onze e-paper.