Volledig scherm
Marcel Legerstee: „Het is ontzettend leuk om kinderen een leuke dag te bezorgen.” © Gerard Burgers

Marcel Legerstee: omarm iedere dag, het kan zo voorbij zijn

ARNHEM - Marcel Legerstee (54) uit Arnhem werkt bij de politie en steekt heel wat uren in Ome Joop's Tour, een fietsvakantie voor kinderen. „Die 24 uur op een dag vliegen voorbij.ö

Medemens
„In mijn vrije tijd geniet ik van de mooie momenten. Begin juni ging ik mee met Tour de Blauw, een fietstocht voor politiecollega's om geld in te zamelen voor goede doelen. Ik begeleidde de tour met muziek en sfeer vanuit de bus die we bij Ome Joop's Tour gebruiken. Hetzelfde deed ik eind mei voor Kalkar On Wheels, een jaarlijkse truckersrun voor gehandicapte kinderen. Ontzettend leuk om zo kinderen een mooie dag te bezorgen. Daar haal ik mijn energie uit."

Ome Joop's Tour
„Op 25 juli gaat de 66ste Ome Joop's Tour van start. Mijn vader, de echte Ome Joop, begon ermee in 1950.Hij was heel begaan met de jeugd. Na de oorlog was er helemaal niets voor kinderen. Nu is er welvaart, maar er zijn nog steeds kinderen die niet op vakantie kunnen. Daarom mag Ome Joop's Tour niet verloren gaan en nam ik het stokje over. De organisatie is enorm gegroeid. Om alles rond te krijgen, ben ik het hele jaar bezig met overleggen, plannen, de route, vergunningen en het benaderen van scholen en ouders. Gezinnen met een Gelrepas kunnen hun kind voor 20 euro mee laten rijden met Ome Joop's Tour. Er is veel stille armoede in de samenleving, voor sommige mensen is zelfs het betalen van die 20 euro een probleem. Echt triest.”

Respect
„Ik houd me het hele jaar bezig met telefoontjes, mails, communicatie via Facebook, het coördineren van de tientallen vrijwilligers en met sponsorwerving. In gesprek gaan met ondernemers, netwerken, je gezicht laten zien op businessavonden. Een paar dagen voor de start van de Tour is er altijd een uitgebreide fietsenkeuring, met hulp van fietsenzaak Mantel. Hard nodig. De Tour zelf duurt tien dagen. Vanuit de tourbus moedig ik de kinderen aan en zorg voor muziek en vrolijkheid. Dit jaar gaat de fietstocht vooral door Gelderland. We komen onder meer in het Dolfinarium in Harderwijk en gaan naar de Efteling, onze vaste stop sinds dertig jaar. We eindigen met de karavaan in Wunderland Kalkar. Daar houden we elk jaar een groot afscheidsfeest met barbecue. Bij Ome Joop's Tour proberen we kinderen van alle culturen respect bij te brengen voor elkaar. Daar ging het mijn vader ook om. Zijn gedachte proberen we de toekomst in te sturen."

Dansmiddagen
„Af en toe ga ik een eindje rijden op mijn motor. Daar word ik blij van. Net als van de Indische dansmiddagen bij Bronbeek waar ik regelmatig naartoe ga. Mijn vrouw Ilse, die een paar jaar geleden overleed, was van Indische afkomst, maar als kind boeide de Indische cultuur me al. Ik vind het interessant om me in andere culturen te verdiepen, om zonder vooroordelen in gesprek te gaan en proberen te begrijpen wat mensen bezig houdt. Daardoor krijg je een beter beeld van wat iemand beweegt. Als je je echt interesseert voor de ander komen gesprekken makkelijk op gang, heb ik gemerkt.”

Bourgondiër
„Bij Indonesisch restaurant Lestari in Arnhem hebben ze heerlijke buffetten. In de Turkse restaurantjes op de Rijnkade kom ik ook graag. Ik ben een Bourgondiër, maar moet wel een beetje oppassen. Zeker nu ik ben genomineerd voor Sportvrijwilliger van het Jaar. Dan heb je een voorbeeldfunctie. Ik heb me voorgenomen gezonder te eten, een lekker visje in plaats van vlees. Maar als het lekker weer is, wil ik wel af en toe kunnen genieten van een ijsje bij Trio in de Steenstraat."

Uitgaan
„Ik ga een enkele keer naar de film of het theater. De laatste film was James Bond. Vorig jaar ben ik naar een musical geweest in de Arnhemse Schouwburg over Baantjer, De Cock met C-O-C-K, heel leuk. Ik probeer zo veel mogelijk te genieten van het hier en nu. Van dichtbij maakte ik mee dat het leven zomaar voorbij kan zijn, daarom omarm ik iedere dag."