Volledig scherm
Het statief dat door de Marechausse voor een wapen werd gezien.

Marechaussee ziet statief aan voor wapen

ARNHEM - De Arnhemse natuurfotograaf Chris Ruijter (38) is donderdagavond aangehouden omdat de Koninklijke Marechaussee (KMar) zijn statief aanzag voor een wapen. De Arnhemmer was rond 21.30 uur aan het fotograferen in het natuurgebied ten noorden van Deelen.

„Terwijl ik bezig was, zag ik een wagen van de marechaussee afremmen en omkeren. Ik heb vaker meegemaakt dat de politie of een boswachter wil weten wat ik in het donker uitspook, dus liep ik rustig naar mijn auto die verderop stond.”

Stopteken
De KMar kwam niet naar Ruijter toe, waarop hij instapte en wegreed. Na 1,5 kilometer kreeg hij een stopteken. De KMar riep versterking in van de politie. Die arriveerde met een politiehond.

Uitstappen!
'Uitstappen! Bij elke verdachte beweging wordt geschoten!', werd naar hem geroepen met een megafoon. De Ruijter werd geboeid en zijn auto werd doorzocht.

Rond 23.15 uur mocht Ruijter weer gaan. Boos is hij niet. „Ze deden gewoon hun werk.” De KMar bevestigt het voorval. „Verdenkingen van vuurwapenbezit nemen we altijd zeer serieus. Daarom nemen we geen enkel risico.”

Lees het uitgebreide verhaal in De Gelderlander van 11 juni, ook te lezen in onze e-paper.