Volledig scherm
Warenmarkt in de Burchtstraat in Nijmegen op archiefbeeld. © Mariska Hofman

Marktlui verbaasd over 'intimidatie' op Nijmeegse markt

NIJMEGEN - Marktkooplui zijn stomverbaasd over het nieuws dat sprake zou zijn van 'intimidatie en bedreigingen' op de markt in de Nijmeegse binnenstad. Donderdag liet de gemeente weten dat tijdelijk drie gemeentelijk marktmedewerkers op non-actief zijn gezet. 'Vooral voor hun eigen veiligheid', werd in een toelichting gemeld.

 Per mail zijn alle marktlieden geïnformeerd over een onderzoek dat is gestart. „Ik schrok me te pletter toen ik het las", zegt broodverkoper Lammers. Hij is een van de bijna 200 marktkooplieden op maandag en/of zaterdag. „Dit komt voor mij, maar ik denk voor iedereen, volledig out of the blue."

Meer duidelijkheid
Inhoudelijk wil de gemeente vanwege het onderzoek nog geen toelichting geven. „Aangifte bij de politie is nog niet gedaan. Om onrust binnen de perken te houden, willen we zo snel als het kan meer duidelijkheid geven", zegt een woordvoerder. De gemeente wil alleen bevestigen, dat de drie uit hun functie gezette werknemers betrokken zijn bij het functioneren van de markt. „Er zijn tientallen ambtenaren bij de markt betrokken", vult de woordvoerder nog aan.

Marktmeesters
„Ik heb geen flauw idee wat aan de hand kan zijn", zegt ook kraamverhuurder Jan van de Wal. „Doorgaans ben ik uitstekend geïnformeerd, omdat ik elke zaterdag en maandag tijdens de markt met alle kooplieden praat. Ik zou het dus als eerste weten." Van de Wal heeft via via gehoord dat het om gemeentelijke marktmeesters zou gaan. „Zij zijn al jaren in dienst, ik wist niet wat ik hoorde." Marktmeesters zorgen per toerbeurt voor de logistiek van de markt, dat kramen tijdig zijn opgebouwd en opgeruimd en dat bij bijvoorbeeld de kermis de markt elders een plek krijgt. Van de Wal: „Natuurlijk is er wel eens een akkefietje. Maar hoogoplopende ruzie? In het geheel niet. Intimidatie? Ik kan me daar niets bij voorstellen."

Bijeenkomst
Maandag hield de gemeente een eerste bijeenkomst voor kooplieden over de toekomst van de markt in Nijmegen, al jaren een heikel punt onder marktlui. „De sfeer was heel gemoedelijk", zegt kledingverkoper René de Kluis. „Ik heb niets van een mogelijke ruzie gemerkt."