Volledig scherm
Warenmarkt in de Burchtstraat in Nijmegen op archiefbeeld. © Mariska Hofman

Marktmeester weigert politiebegeleiding: Ik weeg 100 kilo

NIJMEGEN - De marktmeester in Nijmegen heeft vanochtend vriendelijk bedankt voor politiebescherming. De gemeente had een agent geregeld ter begeleiding bij zijn reguliere rondgangen over de markt.

„Ik weeg 100 kilo, ben voor de duvel niet bang. Ik heb gezegd dat ik daar geen behoefte aan heb”, aldus marktmeester André Hendriks.

Op non-actief
De gemeente had bescherming geregeld, omdat er signalen zijn dat mensen op de markt bedreigd en geïntimideerd worden. Drie collega-marktmeesters, vaste medewerkers van de gemeente Nijmegen, staan sinds donderdag op non-actief. Dat is het geval gedurende een gemeentelijk onderzoek dat loopt sinds donderdag.

Dat de drie marktmeesters uit hun functie zijn gezet, is 'vooral voor hun eigen bescherming', aldus een toelichting.

Inhuurbasis
Marktmeester André Hendriks is niet vast in dienst, maar draait al maanden per toerbeurt mee op inhuurbasis. „Zolang het onderzoek loopt, ben ik even doorlopend de marktmeester.”

Gesprek van de dag
Op de markt was zaterdag het nieuws over intimidatie en bedreigingen het gesprek van de dag. Hendriks: „Ik heb doorlopend vragen moeten beantwoorden van mensen die willen weten wat er aan de hand is. Omdat ikzelf ook niets weet, heb ik geen duidelijkheid kunnen geven. We moeten de uitkomsten van het onderzoek afwachten. De gemeente heeft aangegeven daarmee zo snel als mogelijk naar buiten te treden.”