Volledig scherm
Massa's fietsen op de Snelbinder. © Paul Rapp

Massa's geparkeerde fietsen blokkeren fietspad op Snelbinder

NIJMEGEN - De hordes zwemmers en zonaanbidders die deze dagen de Spiegelwaal opzoeken, zorgen voor een snelgroeiend probleem. Massa's geparkeerde fietsen aan de Lentse kant van de Snelbinder blokkeren het fietspad zodanig dat er voor fietsers en voetgangers af en toe geen doorkomen meer aan is.

Kees Spoorenberg van de Fietsersbond vindt het inmiddels de hoogste tijd dat er een oplossing komt voor dit probleem. „Voetgangers zijn nu genoodzaakt bij de trappen waar de fietsen staan, en soms zelfs ver daarvoor al, over het fietspad te lopen. Dit ergert de fietsers en het is ook levensgevaarlijk." Ook de Nijmeegse CDA-fractie trekt aan de bel en wil dat burgemeester en wethouders actie ondernemen.

Fietsenrekken
Bezoekers die toch hun fiets willen parkeren in fietsenrekken kunnen lang zoeken. „Die zijn er niet", zegt Spoorenberg. Heeft de gemeente Nijmegen hier iets over het hoofd gezien? Volgens hem wel. „Er zijn trappen, maar trappen zijn geen fietsvoorzieningen. Mensen laten al gauw hun fiets boven op de brug staan, vooral met dit weer. Dan heb je een tas bij je met handdoeken en wat te drinken en dan is het voor veel mensen al te veel moeite om met de fiets naar beneden te lopen. Het is eigenlijk vooral luiheid."

Zorgwekkend
Volgens Kees Spoorenberg is de Fietsersbond al drie jaar in gesprek met de gemeente over fatsoenlijke fietsvoorzieningen bij de Snelbinder. Met de komst van de Spiegelwaal lijkt deze voorziening des te harder nodig, meent Spoorenberg. „Het is zorgwekkend. Niet alleen de voetgangers lopen gevaar aangereden te worden door fietsers. Wat als er een ambulance moet komen als er iets gebeurd is? Die kan niet langs al die fietsen die de weg blokkeren. Met alle mogelijke gevolgen van dien.''

Oplossing
De gemeente Nijmegen is op de hoogte van het probleem. „We zien inderdaad dat mensen hun fiets parkeren op de Snelbinder. Dit is natuurlijk niet de bedoeling", aldus een woordvoerder. Nijmegen wil nog voor het nieuwe zomerseizoen met oplossingen komen.