Volledig scherm
Studenten in een collegezaal. Foto: ANP

Medisch studenten eisen miljoen van HAN om mislopen stage

ARNHEM/NIJMEGEN - Ruim vijftig studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) eisen in totaal ruim een miljoen euro van hun school. De bachelorstudenten Medische Hulpverlening zeggen forse studievertraging – soms wel twee jaar – te hebben opgelopen doordat ze geen stage konden lopen. De HAN zou hebben verzuimd om tijdig een zogenoemde BIG-registratie voor de studenten aan te vragen.

In het BIG-register staan alle zorgverleners ingeschreven.

Bizar
„Het gaat hier om studenten die worden opgeleid tot ambulancemedewerkers, anesthesiemedewerkers en spoedeisende hulpmedewerkers”, zegt Gabriël van Rosmalen van het Landelijk Studenten Rechtsbureau dat namens drie gedupeerden een proefproces aanspant. „Zonder BIG-registratie konden zij geen stage doen. Bizar genoeg deed de HAN pas in 2014 een BIG-registratie verzoek bij het ministerie. Terwijl de opleiding al in 2010 was gestart en de HAN van alle kanten gewaarschuwd was.”

Utrecht
Het Landelijk Studenten Rechtsbureau is verwikkeld in een soortgelijke juridische strijd met de Hogeschool Utrecht, namens zo'n zeventig medische studenten. In maart van dit jaar werd een eerste rechtszaak gewonnen.

Vergoeding
Van Rosmalen zegt dat de HAN de gedupeerden een coulanceregeling heeft aangeboden, die neerkomt op het vergoeden van studiefinanciering. „Dan heb je het over ongeveer 3.000 euro per jaar. Wij eisen 20.000 euro per student per studiejaar. Want deze studenten lopen inkomsten mis doordat ze later op de arbeidsmarkt komen.”

Financiële ondersteuning
De HAN laat maandag in een reactie weten het te betreuren dat studenten een gerechtelijke procedure willen starten. Volgens de hogeschool zijn in 2010, bij de start van de opleiding direct de voorbereidingen getroffen voor de aanvraag van een BIG en is deze aanvraag in 2014 formeel ingediend na het afstuderen van de eerste student. Een registratie kan volgens de hogeschool alleen worden ingediend door het werkveld en niet door de school zelf. De HAN meldt dat studenten die te maken krijgen met het tekort aan stageplaatsen tijdens hun 'wachttijd' al financiële ondersteuning krijgen. Ook zegt de school open te zijn over het ontbreken van de BIG-registratie.