Volledig scherm
Het paviljoen van het filmfestival Go Short bij de Mariënburgkapel. © DG

Meer geld voor cultuur in Gelderland

ARNHEM/ NIJMEGEN - De culturele instellingen in Gelderland krijgen meer geld van de provincie dan eerst werd voorgesteld. Introdans en orkest De Ereprijs kregen er geld bij, filmfestival Go Short en de Music Meeting houden hun jaarlijkse subsidie en de bezuiniging van zes ton op de oude Gelderse boekencollectie van de Bibliotheek Arnhem gaat niet door.

Drie weken geleden protesteerden tientallen culturele organisaties tegen plannen van de provincie om te bezuinigen op subsidies en om de cultuurmiljoenen flexibeler te verdelen.

Smeekbeden
Een deel van hen vond gisteren gehoor. Introdans hield de politiek voor dat het, na eerdere bezuinigingen, amper voort kon bestaan als het er geen anderhalve ton bij kreeg. Ook de Ereprijs had er op gewezen dat het orkest aan de rand van de afgrond staat. Met 78.000 euro extra redt het orkest zich wel. Beide smeekbeden vonden gehoor bij Provinciale Staten, die woensdag over het cultuurgeld vergaderden.

Vaste subsidies
De Nijmeegse festivals Go Short en Music Meeting zouden volgens gedeputeerde Josan Meijers jaarlijks een aanvraag voor subsidie moeten indienen. Zij protesteerden daartegen, omdat ze meer dan een jaar vooruit moeten programmeren en met zoveel onzekerheid niet uit de voeten konden. Provinciale Staten besloten daarop dat beide festivals hun vaste subsidies behouden. Go Short krijgt 83.000 euro en Music Meeting 87.000.

Ongedaan
De bibliotheek Arnhem dreigde 600.000 euro kwijt te raken. Dat geld wordt uitgegeven aan het behoud van een bijzondere collectie, met daarin veel juridische werken en Gelderse geschriften van soms eeuwen oud. Een meerderheid in Provinciale Staten maakte deze bezuiniging ongedaan.

Erfgoedcentrum
Ook het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, dat zich inzet voor het Nedersaksische dialect, behoudt zijn subsidie van 45.000 per jaar. Dat centrum zou zijn subsidie kwijtraken, maar ook deze bezuiniging is geschrapt.