Volledig scherm
Een bus van Breng in de regio Nijmegen. © Bert Beelen

Meer mensen reizen met de bus in Gelderland

ARNHEM/ NIJMEGEN - Gelderlanders maken meer gebruik van het openbaar busvervoer in de eigen regio. Dat is met name te danken aan de aanleg van snelle streeklijnen naar Arnhem en Nijmegen, stelt busvervoerder Breng.

Het gebruik van de bus steeg vorig jaar in de provincie Gelderland met 6,8 procent, vergeleken met 2014. Landelijk was de groei 5 procent.

Dat blijkt uit een overzicht van het onafhankelijke kennisinstituut CROW in Ede van het aantal reizigerskilometers per provincie. In Noord-Brabant was de groei 4,3 procent; Limburg noteerde een daling van 3,7 procent.

Breng
Breng, die het busvervoer verzorgt in de regio Arnhem-Nijmegen, herkent de groeicijfers. De vervoerder schrijft de toename vooral toe aan de hoogwaardige verbindingen naar de steden, de zogenoemde HOV-lijnen: snelle verbindingen op zo veel mogelijk vrijliggende busbanen. „Daardoor hebben deze bussen minder last van files en kunnen we waarmaken wat we beloven: op tijd rijden”, aldus een woordvoerder van Breng. Extra voorzieningen bij bushaltes, zoals fietsenstallingen, geven reizigers meer comfort. Ook de weer oplevende economie zorgde voor meer passagiers.

Platteland
Op het platteland is landelijk gezien nauwelijks een toename waarneembaar in het streekvervoer. „Een verbinding als Zevenaar-Tolkamer is stabiel gebleven”, zegt de Breng-woordvoerder.

Arriva, dat in Gelderland in de Achterhoek en Rivierenland rijdt, zegt de landelijke groeicijfers te herkennen. De vervoerder wil uit concurrentie-overwegingen niets zeggen over het busgebruik in de landelijke gebieden in Gelderland.

De regionale, gedecentraliseerde treindiensten groeiden landelijk met 8 procent. Daarvan is geen uitsplitsing per lijn of provincie beschikbaar.