Volledig scherm
Het aantal tekenbeten is dit jaar sterk gestegen. © THINKSTOCK

Meeste tekenbeten in Gelderland, komende maand piek tekenseizoen

NIJMEGEN - De provincie Gelderland is koploper als het gaat om het aantal meldingen van tekenbeten. 22 procent van de 30.000 meldingen van tekenbeten tussen 2012 en 2016 kwamen uit de provincie. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Noord-Brabant staat met 12 procent op de tweede plaats, gevolgd door Noord-Holland (11 procent). De helft van alle gemelde tekenbeten dit jaar zijn in het bos opgelopen en een derde in de tuin.

Piek
In mei en juni is het aantal tekenbeten dat werd gemeld, met 13 procent toegenomen ten opzichte van het gemiddeld aantal van de afgelopen drie jaar. Het instituut verwacht in juli, de piek van het tekenseizoen, ruim 400.000 meldingen. Gemeten over de eerste helft van dit jaar zijn er tot nu toe, in vergelijking met het gemiddelde van de laatste drie jaar, 8 procent meer tekenbeten geregistreerd.

Klachten
Mensen die gebeten zijn, kunnen de ziekte van Lyme oplopen. Ook na behandeling kan de ziekte zorgen voor langdurige klachten, als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.

Tips
Het RIVM raadt mensen aan zichzelf goed te controleren nadat ze in een groene omgeving zijn geweest. Bij een beet, moet de teken direct verwijderd worden. Het kan tot maximaal drie maanden duren voordat besmettingsverschijnselen als koorts, huiduitslag of gewrichtspijn optreden. Een huisarts moet dan geraadpleegd worden.

En zo kun je het best een teek verwijderen....

Hoe verwijder je een teek? Dit filmpje laat zien dat de teek verwijderen niet moeilijk is.