Volledig scherm
© DG

Meiden kiezen zelden voor mbo-techniek

NIJMEGEN - Meiden vallen nog steeds niet echt voor een technische beroepsopleiding. Van de 2.200 studenten aan het Technovium in Nijmegen is slechts 6,7 procent vrouw (148 meisjes).

Daarmee scoort de middelbare beroepsopleiding aan de Heyendaalseweg landelijk gezien niet slecht. „Maar zo weinig meiden, dat is toch triest”, zegt John Spierings, woordvoerder van het Technovium. „Wij blijven ver achter op landen als Zweden, Denemarken en Spanje. Europees gezien bungelt Nederland in de achterhoede.”

Vieze handen
Spierings: „Installatietechniek, werktuigbouwkunde en elektrotechniek worden toch nog te vaak gezien als opleidingen waar je vieze handen van krijgt. Het aantal meiden bij die studierichtingen ligt nog onder de drie procent. Bij mediavormgeving is intussen 35 procent van de studenten vrouw. Die opleiding wordt gekoppeld aan schone technieken. De computer, fotografie, ict spelen hier een herkenbare rol. Daar vallen meiden eerder voor.”

Groei
Bij de opleiding Bouw en Meubel is het aantal meiden gegroeid tot bijna zeven procent.

Volgens Spierings kloppen de beelden die meiden en vooral ouders hebben van opleidingen zoals installatietechniek echter al lang niet meer. „De digitalisering rukt in alle technische beroepen op."