Volledig scherm
Robert van Ginkel (links) en Matthijs Wits hebben het Freestyle Robopark in Arnhem georganiseerd. © Gerard Burgers

Met een robotarm bekertoren bouwen en blokken stapelen

ARNHEM - Voor (toekomstige) gebruikers van een robotarm wordt zaterdag 11 juni in Arnhem het eerste Freestyle Robopark gehouden. Ze dagen elkaar uit tijdens spellen waarbij het aankomt op vaardigheid en snelheid, zoals een toren van bekers bouwen en blokjes stapelen.

Ook laten zij elkaar zien wat ze met hun robotarm, die aan de rolstoel is bevestigd, kunnen doen.

Penseel
Zoals Arnhemmer Matthijs Wits, die tot zijn eigen verbazing kan schilderen met zijn robotarm. „Ik had nooit gedacht dat ik met de grijper een penseel zou kunnen vasthouden. Ik ontdek nu steeds meer dingen die ik met de robotarm kan doen.”

Matthijs is 31 jaar en woont in Het Dorp, de leefgemeenschap voor mensen met een lichamelijke beperking in Arnhem. Daar is morgen ook het Freestyle Robopark.

Graffiti
Daar maken mensen met een robotarm en kunstenaars zonder lichamelijke beperking samen een groot graffitikunstwerk. Op het evenement zijn eveneens leveranciers van robotarmen aanwezig.

Fun
Matthijs tekent voor de organisatie, samen met zijn vriend Robert van Ginkel, die ook in Het Dorp woont. Welke uitdagingen kunnen we zaterdag verwachten? Van Ginkel: „Deelenemers volgen in hun rolstoel een hobbelig parcours waarbij in de grijper van de robotarm een lepel is geklemd met daarop een aardappel. Je moet proberen de aardappel op de lepel te laten liggen. Je kunt namelijk ook fun hebben met een robotarm!”

Freestyle Robopark, zaterdag 11 juni van 13.30 tot 17.10 uur. Locatie: Kerkelijk Kultureel Centrum van Het Dorp aan de Amsterdamseweg in Arnhem. Entree enkel voor genodigden.