Volledig scherm
Týr met in het midden Heri Joenssen Arne List (Wikipedia Commons)

Metalband Týr: 'Walvisliefhebbers voeren hetze tegen ons'

ARNHEM/ RUNAVIK - Volgens frontman Heri Joensen (43) van de vikingmetalband Týr wordt er een hetze gevoerd tegen hem en zijn band. Joensen verdedigt de traditionele jacht op grienden – een walvissoort – op Faeröer.

In Leiden en in drie Duitse steden zijn concerten van Týr afgelast; het Arnhemse poppodium Willemeen neemt woensdag een besluit of het optreden op donderdag 24 november doorgaat.

'Heeft niets te maken met muziek'
Joensen, reageert vanuit zijn woonplaats, de vissersstad Runavík op Faeröer, via Skype: „Ik vind het jammer en compleet onnodig dat de concerten zijn afgelast. Zelfs al heb je een probleem met walvisvangst, dan nog heeft het niets te maken met onze muziek."

Fanatieke tegenstanders
Volgens Joensen wordt de commotie veroorzaakt door een kleine groep fanatieke tegenstanders van de walvisjacht.

„Het zijn één of twee mensen met een groot netwerk die anderen hebben opgestookt. Het is niet de eerste keer dat we in diskrediet worden gebracht. Eerder waren er onterecht aantijgingen dat we een rechts-extremistische naziband waren."

Europese tour
Er was sprake van dat de hele Europese tour van Týr zou zijn geschrapt, maar dat kan Joensen niet bevestigen. „Ons boekingsbureau is aan het onderhandelen met de podia. De laatste informatie staat op onze Facebookpagina.”

„Het zou toch zonde zijn als de tour niet doorgaat vanwege een paar slecht geinformeerde walvisfanaten en een paar gekke mensen die denken dat walvissen slimmer zijn dan mensen."