Volledig scherm

Militairen op marsroute John Frost naar Arnhem

ARNHEM - Veertig soldaten leggen woensdagmorgen een marsroute af langs de weg die Britse parachutisten onder leiding van John Frost op 17 september 1944 hebben afgelegd tijdens de Slag om Arnhem. 

Arnhemmer Dick Beumer, die zich al decennialang verdiept heeft in Operatie Market Garden, heeft de route uitgezet. „Het is de Lionroute die het tweede parabataljon van het Parachute Regiment van luitenant-kolonel John Frost heeft afgelegd tussen de landingsvelden bij Renkum en de Rijnbrug bij Arnhem. Ik ga de soldaten onderweg vertellen over het plan van Operatie Market Garden en de gevechten met de Duitsers hier."

Kransen
Majoor Martijn van de A-Koningscompagnie Garde Grenadiers laat weten dat 'vorming en kennisoverdracht' voorop staat. „Bij elk monument onderweg zullen we kransen met poppies leggen ter nagedachtenis aan de gevallenen." Op de Westerbouwing in Doorwerth, de 'bloedheuvel' van de Slag om Arnhem, gebeurt dat ook. Duitse troepen openden hier op 24 september 1944 het vuur op het Dorset Regiment dat de Rijn overstak in een poging om de Westerbouwing te heroveren. De Britten maakten geen schijn van kans.

Lees een uitgebreider verhaal in de Gelderlander van woensdag 21 september, editie Arnhem, of in onze e-paper.