Volledig scherm
Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. © Do Visser/De Gelderlander

Miljoenen voor aandacht Tweede Wereldoorlog in Gelderland

GROESBEEK - De provincie Gelderland investeert, samen met het vfonds, 7,5 miljoen om de historische rol die de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde, nog meer te benadrukken. Dat liet gedeputeerde Jan Jacob van Dijk woensdag weten.

Het grootste bedrag gaat richting Groesbeek: het Bevrijdingsmuseum kan aankomend jaar 2 miljoen euro verwachten van de provincie. Dat geld kan het museum goed gebruiken voor de geplande nieuwbouw, waarvan de totale kosten op circa 6,5 miljoen euro zijn beraamd.

Herinneringstoerisme
Ook het Airborne Museum in Oosterbeek ontvangt tot en met 2019 ieder jaar 20.000 euro voor wisselende tentoonstellingen. Tevens garandeert de provincie de aankomende vier jaar doorgang van het fesitval Bridge to Liberation in Arnhem. De plannen maken deel uit van een campagne van de provincie Gelderland om het herinneringstoerisme – bevrijdingstoerisme zou voor Duitse toeristen ietwat te triomfantelijk klinken – in de regio een boost te geven.

Test uw kennis
Wat weet u over de verschillende WOII-monumenten en -musea in Gelderland? Doe de test! Leest u dit bericht via onze app? Klik dan hier.

  Hoeveel oorlogsmonumenten zijn er in Gelderland?Waarvoor staat het esdoornblad dat op heel veel oorlogsmonumenten te zien is?Welk oorlogsmuseum trekt de meeste bezoekers? Welk monument is het oudste monument van Gelderland?Liggen militairen die gesneuveld zijn alleen op militaire erevelden?