Volledig scherm
Aan de rondweg bij Dodewaard wordt druk gewerkt. © Gemeente Neder-Betuwe

'Miljoenenverhuizing' De Beijer naar Dodewaard in oktober gerealiseerd

KEKERDOM - De Beijer is eind oktober weg uit Kekerdom. De bouwgrondstoffenhandel, die het veld moet ruimen in verband met het plan Ruimte voor de Rivier, verkast naar Dodewaard. Deze week stelde de provincie nog eens 1,2 miljoen euro beschikbaar om in Dodewaard een weg 'onderlangs de dijk' aan te leggen voor het bedrijf.

Daarmee is de laatste hindernis voor de verhuizing uit de weg geruimd. De vrachtwagens van De Beijer zouden anders een stukje over de dijk moeten rijden: de dijkbewoners waren daar niet blij mee.

Miljoenen
Met de verplaatsing van het bedrijf is een bedrag gemoeid van 22 miljoen euro. Daarvan betaalt de provincie 13,4 miljoen en het rijk 8,8 miljoen. „We krijgen in Dodewaard de beschikking over een bedrijfshal, een kantoor en een loswal. Net zoals in Kekerdom", zegt Han de Beijer, die samen met zijn broer Willem de directie over het bedrijf voert. „We zijn blij met de nieuwe locatie. We hebben zekerheid als bedrijf; kunnen nu weer verder."

Procedure
Begin mei wees de rechtbank 18,5 miljoen euro (van de 22 miljoen) toe aan De Beijer in de onteigeningsprocedure die de provincie had aangespannen. Dat was overigens een formaliteit: de procedure was aanhangig gemaakt voor het geval de provincie en De Beijer er in onderling overleg niet uit zouden komen.

„We hadden in principe in 2014 al overeenstemming met de provincie. Toen hebben we de rechtbank gevraagd om de hoogte van de schadevergoeding formeel vast te stellen", zegt De Beijer. „Let wel: we steken dat geld niet in eigen zak. We bekostigen er de verhuizing van."

In totaal werken bij De Beijer 80 mensen bij de firma, van wie 40 in Kekerdom. Die verkassen mee naar Dodewaard.